ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τώρα μιλούν για νέο δάνειο προς την Ελλάδα οι Γερμανοί

Δημοσίευση 6 Ιανουαρίου 2014, 16:19 / Ανανεώθηκε 6 Ιανουαρίου 2014, 16:19
Τώρα μιλούν για νέο δάνειο προς την Ελλάδα οι Γερμανοί
Facebook Twitter Whatsapp

Η γερμανική κυβέρνηση δεν αποκλείει μια νέα δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα, όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξή του  ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. 

Η γερμανική κυβέρνηση δεν αποκλείει μια νέα δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα, όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξή του  ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. «Θα περιμένουμε κατ' αρχήν αυτά που έχουμε συμφωνήσει, δηλαδή την αξιολόγηση από την Τρόικα του τρέχοντος δευτέρου προγράμματος», επισημαίνει ο  Μίχαελ Μάιστερ μιλώντας στην εφημερίδα Kölner-Stadt-Αnzeiger.

«Τότε είχε συμφωνηθεί ότι είναι πιθανό να κριθεί αναγκαία η λήψη πρόσθετων μέτρων και σε αυτή τη βάση θα κριθεί τι θα συμβεί και τι όχι», υπενθυμίζει ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός για να προσθέσει: «Εφόσον δεν γνωρίζω το αποτέλεσμα της αξιολόγησης, δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτε».

Την άποψη ότι «η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει το 2014 στις αγορές» εκφράζει ο εκπρόσωπος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για δημοσιονομικά θέματαΚάρστεν Σνάιντερ. «Σε κάθε περίπτωση, εγώ δεν θα αγόραζα ελληνικά ομόλογα, επειδή απλά το βάρος του χρέους είναι πολύ μεγάλο. Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει, μετά την αξιολόγηση της Τρόικας, την άνοιξη, να δούμε τι θα πρέπει να γίνει στη συνέχεια με την Ελλάδα», επισημαίνει στην ίδια εφημερίδα ο εκπρόσωπος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για δημοσιονομικά θέματα. Ο Κ. Σνάιντερ πιστεύει ότι πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για περισσότερα χρήματα, θα πρέπει να εξεταστεί εάν η Αθήνα εισπράττει κανονικά φόρους και εάν υπάρχουν προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

Σύμφωνα με τον Σνάιντερ, εάν η Ελλάδα προσέφευγε σε δανεισμό από την αγορά θα έπρεπε να πληρώνει επιτόκια της τάξεως του 8%. Και επειδή το επιτόκιο αυτό είναι υπερβολικό, η μοναδική διέξοδος που πρέπει να εξεταστεί είναι η δανειακή βοήθεια από άλλες χώρες. Δεν πρόκειται για νέα χρέη, διευκρινίζει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, αλλά για συνέχιση των υφισταμένων. Η επισήμανση του Κάρστεν Σνάιντερ έρχεται σε αντίθεση με την αναγγελία του έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα βγει το 2014 στις αγορές.

Μια πρόσθετη δανειακή βοήθεια για την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών 2014 και 2015 θεωρείται το πιο πιθανό σενάριο. Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle σε αυτή τη λύση φαίνεται να καταλήγει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Άλλωστε και ο ίδιος ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρεί πιθανή τη λύση ενός «μικρού πακέτου βοήθειας» προς την Αθήνα.

Πηγή: Deutsche Welle