ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΕΑ: Προσωρινή η ανακούφιση στην αγορά από τη διανομή του πλεονάσματος

Δημοσίευση 21 Μαρτίου 2014, 11:28 / Ανανεώθηκε 21 Μαρτίου 2014, 11:28
ΒΕΑ: Προσωρινή η ανακούφιση στην αγορά από τη διανομή του πλεονάσματος
Facebook Twitter Whatsapp

Η διανομή πλεονάσματος δεν προσφέρει τίποτα παραπάνω από μια ελάχιστη και προσωρινή ανακούφιση στην αγορά και την οικονομία, χωρίς όμως θεμελίωση κάποιας προοπτικής εκκίνησης της διαδικασίας για επίτευξη βιώσιμης ανάκαμψης και ανάπτυξης στη συνέχεια.

Η διανομή πλεονάσματος με τη λογική της εκλογικής στόχευσης -και μάλιστα πλεονάσματος που έχει προκύψει από την υπερφορολόγηση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, την αναστολή πληρωμής χρεών του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις και με την ύπαρξη τεραστίων ελλειμμάτων στο ασφαλιστικό σύστημα- δεν προσφέρει τίποτα παραπάνω από μια ελάχιστη και προσωρινή ανακούφιση στην αγορά και την οικονομία, χωρίς όμως θεμελίωση κάποιας προοπτικής εκκίνησης της διαδικασίας για επίτευξη βιώσιμης ανάκαμψης και ανάπτυξης στη συνέχεια. 

Αυτό αναφέρει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας με αφορμή την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την τρόικα.

Τονίζει ότι οι μικρομεσαίοι επιδιώκουν άμεσα την επίτευξη συγκεκριμένων κομβικών στόχων όπως:
- Μείωση της δημόσιας κατανάλωσης και αντίστοιχη μείωση της φορολόγησης μέσω ενός φορολογικού συστήματος απλού σταθερού και δίκαιου.
- Αύξηση των χρηματοδοτικών ροών προς τις επιχειρήσεις, με πρωτοβουλία του κράτους για όσο διάστημα το τραπεζικό σύστημα αδυνατεί να παίξει τον χρηματοδοτικό του ρόλο.
- Σημαντική αύξηση των δημοσίων επενδύσεων για επανεκκίνηση της οικονομίας.
- Απλοποίηση του κανονιστικού πλαισίου και δραματική μείωση της γραφειοκρατίας όσον αφορά την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας με επιπλέον στόχο την προσέλκυση επενδύσεων.
- Γενικά τόνωση της πλευράς της προσφοράς της οικονομίας, αντί της ακολουθούμενης μέχρι σήμερα ενίσχυσης της ζήτησης ως αναπτυξιακή στόχευση, με ταυτόχρονη επαναδιαπραγμάτευση της ελάφρυνσης του εξωτερικού χρέους της χώρας, που θα γίνει σίγουρα από καλύτερη θέση αν επιτευχθούν τα παραπάνω.