ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s: Αναβάθμιση της Πορτογαλίας

Δημοσίευση 10 Μαΐου 2014, 09:08 / Ανανεώθηκε 10 Μαΐου 2014, 09:21
Moody’s: Αναβάθμιση της Πορτογαλίας
Facebook Twitter Whatsapp

Ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s αναβάθμισε την αξιολόγηση του δημόσιου χρέους της Πορτογαλίας κατά μία βαθμίδα στο « Ba2 », λόγω της βελτίωσης της δημοσιονομικής κατάστασης και την επερχόμενη έξοδο της χώρας από το διεθνές σχέδιο οικονομικής διάσωσης ανακοινώθηκε την Παρασκευή. 

Ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s αναβάθμισε την αξιολόγηση του δημόσιου χρέους της Πορτογαλίας κατά μία βαθμίδα στο « Ba2 », λόγω της βελτίωσης της δημοσιονομικής κατάστασης και την επερχόμενη έξοδο της χώρας από το διεθνές σχέδιο οικονομικής διάσωσης ανακοινώθηκε την Παρασκευή. Στην ανακοίνωσή του ο Moody’s συνοδεύει την αναβάθμιση της οικονομίας της Πορτογαλίας με τις θετικές προοπτικές που υπάρχουν και αναφέρει τους τρεις βασικούς λόγους που οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση. 

Πρώτον , « η κατάσταση του προϋπολογισμού στην Πορτογαλία έχει βελτιωθεί ταχύτερα από ότι αναμενόταν και το δημόσιο χρέος θα αρχίσει να μειώνεται το τρέχον έτος , αν και παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα». Δεύτερον «το έλλειμμα του προϋπολογισμού μειώθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ επιπλέον, σε σύγκριση με ότι προβλεπόταν το περασμένο έτος , γεγονός που καταδεικνύει την ισχυρή δέσμευση της χώρας προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης» όπως σημειώνει ο διεθνής οίκος. 

Εν συνεχεία αναφέρει ο Moody’s, η Πορτογαλία θα βγει από το τριετές σχέδιο οικονομικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ( ΔΝΤ ), πολύ σύντομα , χωρίς να καταφύγει σε μια προληπτική πιστωτική γραμμή. «Η χώρα έχει ανακτήσει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση μέσα από τις χρηματοπιστωτικές αγορές », τονίζει ο Moody’s. 

Τέλος, «η πορτογαλική οικονομική ανάκαμψη παγιώνεται, χάρη στις εξαγωγές που συνεχίζουν να παρουσιάζουν ισχυρές επιδόσεις» αναφέρει ο διεθνής οργανισμός, προβλέποντας μια «βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα , χάρη στις πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί από τις αρχές».