ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έλεγχος της Bundesbank στην «bad bank» HRE

Δημοσίευση 11 Οκτωβρίου 2014, 19:01 / Ανανεώθηκε 11 Οκτωβρίου 2014, 19:32
Έλεγχος της Bundesbank στην «bad bank» HRE
Facebook Twitter Whatsapp

Έλεγχο στη γερμανική "bad bank" Hypo Real Estate πραγματοποιεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας. 

Έλεγχο στη γερμανική "bad bank" Hypo Real Estate πραγματοποιεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας. 

Για την ίδια τράπεζα και για πιθανή απιστία διενεργεί έρευνα και η Εισαγγελία του Μονάχου, κατόπιν καταγγελιών και δημοσιευμάτων περί απώλειας περίπου 2,56 δισεκατομμυρίων ευρώ πλέον του αναγκαίου, κατά το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο ειδικός έλεγχος που ασκείται από τον γερμανικό εποπτικό μηχανισμό για τις τράπεζες στην εταιρεία FMS, η οποία έχει αναλάβει την εκκαθάριση της HRE, δεν προκλήθηκε από την υπόθεση των ελληνικών ομολόγων, αλλά ήταν προγραμματισμένος εδώ και καιρό και αφορά ευρύτερο φάσμα δραστηριοτήτων της εταιρείας.

Από το φθινόπωρο του 2010, οπότε και δημιουργήθηκε η "bad bank" με την διάλυση της HRE, σημείωσε ζημίες ύψους περίπου 12 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα οκτώ δισεκατομμύρια σχετίζονται με απώλειες από τα ελληνικά ομόλογα. Από αυτά, σύμφωνα με τις καταγγελίες και τα δημοσιεύματα, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί ζημιά ύψους 2,56 δισεκατομμυρίων, εάν η τράπεζα είχε κρατήσει τα ειδικά ελληνικά ομόλογα που υπάγονταν σε ξένο δίκαιο, αντί να τα δώσει εθελοντικά για το κούρεμα του ελληνικού χρέους ή να τα πωλήσει σε Hedge Funds.

Ενώπιον της Επιτροπής Προϋπολογισμού του γερμανικού Κοινοβουλίου, η ηγεσία της εταιρείας είχε κάνει λόγο για "στρατηγική περιορισμού των κινδύνων". "Μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε μοιραίες οικονομικές συνέπειες" επισήμανε η τράπεζα, αναφερόμενη στα 32,8 δισεκατομμύρια ευρώ ιταλικών, ισπανικών, πορτογαλικών και ιρλανδικών ομολόγων που είχε στην κατοχή της. "Για αυτό, η τράπεζα χάρισε στην Ελλάδα 92,7% του χρέους της", ανέφεραν οι εκπρόσωποί της.