ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΚΤ εξετάζει την αγορά εταιρικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά

Δημοσίευση 21 Οκτωβρίου 2014, 19:47 / Ανανεώθηκε 21 Οκτωβρίου 2014, 19:47
Η ΕΚΤ εξετάζει την αγορά εταιρικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά
Facebook Twitter Whatsapp

Νέα «σχέδια» για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ΕΚΤ εξετάζει την αγορά εταιρικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά και πιθανόν θα αποφασίσει τον Δεκέμβριο για το ζήτημα αυτό, με την προοπτική να αρχίσει την υλοποίηση του μέτρου στις αρχές του επόμενου έτους, δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters αρκετές πηγές που είναι σε γνώση του θέματος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νέα «σχέδια» για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ΕΚΤ εξετάζει την αγορά εταιρικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά και πιθανόν θα αποφασίσει τον Δεκέμβριο για το ζήτημα αυτό, με την προοπτική να αρχίσει την υλοποίηση του μέτρου στις αρχές του επόμενου έτους, δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters αρκετές πηγές που είναι σε γνώση του θέματος.

Η ΕΚΤ έχει ήδη κάνει την προεργασία για τέτοιου είδους αγορές, οι οποίες θα διεύρυναν το πρόγραμμά της αγορών στοιχείων ενεργητικού του ιδιωτικού τομέα που ξεκίνησε χθες, στο πλαίσιο της στήριξης της οικονομίας που επιχειρεί για να ενισχύσει τον τραπεζικό δανεισμό προς τις επιχειρήσεις.

«Η πίεση προς την κατεύθυνση αυτή είναι μεγάλη», δήλωσε ένα πρόσωπο που έχει ενήμερο για την εργασία που γίνεται στην ΕΚΤ. Σε ερώτηση για την πιθανότητα να προχωρήσει η ΕΚΤ στις αγορές αυτές, ένας εκπρόσωπος τύπου της δήλωσε ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο (της κεντρικής τράπεζας) δεν έχει λάβει τέτοια απόφαση».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα μπορούσε να συζητήσει τη δυνατότητα των αγορών αυτών κατά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, δήλωσαν στο πρακτορείο οι δύο από τις τέσσερις πηγές που επικαλείται, ενώ και οι τέσσερις πηγές δήλωσαν ότι τα σχέδια αυτά συζητούνται. Οι αρμόδιοι για την άσκηση πολιτικής θα μπορούσαν να αποφασίσουν τον Δεκέμβριο να προχωρήσουν με τις αγορές, αλλά το βήμα αυτό δεν είναι βέβαιο.

Υπενθυμίζεται ότι η Φρανκφούρτη άρχισε χθες τις αγορές καλυμμένων ομολόγων (σ.σ.: που έχουν εκδώσει τράπεζες) στο πλαίσιο του προγράμματος αγορών στοιχείων ενεργητικού του ιδιωτικού τομέα, το οποίο περιλαμβάνει και τις αγορές τιτλοποιημένων τραπεζικών δανείων αργότερα στο έτος. Υπάρχει, ωστόσο, ανησυχία στην ΕΚΤ ότι τα μέτρα αυτά μπορεί να μην έχουν σημαντική επίδραση για τη στήριξη της οικονομίας.