ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δένδιας: Στόχος να διευκολύνουμε τον πολίτη και το επιχειρείν

Δημοσίευση 29 Οκτωβρίου 2014, 18:06 / Ανανεώθηκε 29 Οκτωβρίου 2014, 18:06
Δένδιας: Στόχος να διευκολύνουμε τον πολίτη και το επιχειρείν
Facebook Twitter Whatsapp

Την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα Επιμελητήρια ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα Επιμελητήρια ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκαν οι νέες ηλεκτρονικές διαδικασίες εγγραφής στο ΓΕΜΗ, η κατάθεση εμπορικού σήματος και η κατοχύρωση ευρεσιτεχνία, όπως και η δημιουργία νέας πλατφόρμας δημοσίων συμβάσεων.

Η παρουσίαση έγινε σήμερα, από τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια και τους αρμόδιους υφυπουργούς Γεράσιμο Γιακουμάτο και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, καθώς και τους γενικούς γραμματείς Εμπορίου Στέφανο Κομνηνό και Βιομηχανίας και Καταναλωτή Γιώργο Στεργίου.

Όπως επεσήμανε ο Νίκος Δένδιας, «μέσα στο συνολικό πλάνο ενεργειών του υπουργείου είναι η προσπάθεια να διευκολύνουμε τον πολίτη και το επιχειρείν. Να κάνουμε πιο εύκολη τη ζωή τους. Προχωράμε σε μια σειρά από διευκολύνσεις που αφορούν τη δυνατότητα ηλεκτρονικών διαδικασιών και στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, όπως και στην κατάθεση των σημάτων, την ευρεσιτεχνία και το βιομηχανικό ντιζάιν, αλλά και στα θέματα των δημοσίων συμβάσεων».

Από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντινόπουλος σημείωσε ότι «μέχρι σήμερα για να καταθέσει κάποιος μια αίτηση για χορήγηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και οτιδήποτε άλλο, έπρεπε ο ίδιος να πάει να το καταθέσει εγγράφως και στα πλαίσια της προσπάθειας για τη μείωση της γραφειοκρατίας, σήμερα εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο με βάση την κοινή υπουργική απόφαση και από εδώ και πέρα θα μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά, ενώ, εκτός από το αυτονόητο, ότι μειώνεται η γραφειοκρατία, υπάρχει και η δέσμευση του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας με επιστολή του προς το υπουργείο ότι θα μειώσει και τα τέλη κατά 20%».

Ο κ. Γιακουμάτος ανέφερε δεν θα υπάρξει παράταση της υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια της χώρας ενώ ο κ. Στεργίου σχετικά με την κατάθεση εμπορικού σήματος και κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας σημείωσε πόσο σημαντικό είναι για οποιοδήποτε πολίτη ή Νομικό Πρόσωπο το οποίο έχει αναπτύξει μια ευρεσιτεχνία, ή ένα βιομηχανικό σχέδιο, να υποβάλλει αυτή την ευρεσιτεχνία ή το βιομηχανικό σχέδιο εκ του μακρόθεν, να μπορεί δηλαδή όλα τα ενδιάμεσα στάδια, να τα κάνει από τον υπολογιστή του σπιτιού του ή του γραφείου του.