ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μηταράκης: Τέλος η υπερφορολόγηση

Δημοσίευση 31 Οκτωβρίου 2014, 21:20 / Ανανεώθηκε 31 Οκτωβρίου 2014, 21:02
Μηταράκης: Τέλος η υπερφορολόγηση
Facebook Twitter Whatsapp

«Αυτό που περισσότερο από οτιδήποτε χρειάζεται σήμερα η χώρα είναι κουλτούρα διαλόγου και νοοτροπία συνεργασίας» τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης στην 4η Πανβορειοελλαδική συνδιάσκεψη του ΟΕΕΘ.

«Σε ό,τι αφορά την υπερφορολόγηση φτάνουμε στο τέλος» τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, Νότης Μηταράκης στην 4η Πανβορειοελλαδική συνδιάσκεψη του ΟΕΕΘ.

«Η φορολογία έφτασε στο μέγιστο. Από εδώ και πέρα θα μειώνεται, όχι επειδή το λέει η κυβέρνηση, αλλά επειδή ο προϋπολογισμός πραγματικά ισοσκελίστηκε και δεν χρειάζονται άλλα λεφτά».

«Αυτό που περισσότερο από οτιδήποτε χρειάζεται σήμερα η χώρα είναι κουλτούρα διαλόγου και νοοτροπία συνεργασίας» τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

«Τώρα είμαστε πλέον σε μια περίοδο που παρά τον πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολίας, τις τεράστιες πιέσεις της πιο κρίσιμης φάσης της διαπραγμάτευσης για το χρέος, πρέπει να κρατήσουμε γερά το τιμόνι  για να ολοκληρωθεί με σταθερότητα η σταδιακή επιστροφή της χώρας μας στις αγορές. Είναι ζωτικής σημασίας λοιπόν η συνεργασία μας για τη διάχυση ενός κλίματος αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης» τόνισε.

«Σας ευχαριστώ πολύ, - την Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης και τον Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Ελλάδας-για την πρόσκληση και σας συγχαίρω για τον ενεργό σας ρόλο σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Πιστεύω ότι συμφωνούμε όλοι πως το κλειδί για να πάρει μπροστά η μηχανή της πραγματικής οικονομίας βρίσκεται στον συντονισμό όλων μας. Στη σύμπραξη, στη συνεργασία, Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για να λειτουργήσει μια νέα στρατηγική ανάπτυξης. Το κράτος από την πλευρά του με περισσότερες μεταρρυθμίσεις για τη δημιουργία σταθερών όρων ώστε να υπάρξει κλίμα ασφάλειας για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Ο  ιδιωτικός τομέας από την δική του πλευρά εμμένοντας στην ποιότητα και την καινοτομία που , -πιστέψτε με-, ασκούν τη μεγαλύτερη πίεση για αλλαγές και παρασύρουν ολόκληρη την κοινωνία μακριά από λαϊκισμούς και επικίνδυνα πισωγυρίσματα. Γιατί όσο σαφές είναι ότι ήταν ανεπαρκής και προβληματική η πολιτική που ακολουθήθηκε επί δεκαετίες, αλλά τόσο είναι ξεκάθαρο ότι όσα πετύχαμε με αιματηρές θυσίες αυτά τα χρόνια μπορεί να χαθεί αν δεν το πάμε παρακάτω» ανέφερε.

«Όταν λοιπόν αναφέρομαι σε νέα στρατηγική ανάπτυξης, μιλάω για συστημικές αλλαγές ώστε να άρουμε εμπόδια που δεν αφήνουν την επιχειρηματικότητα να αναπνεύσει» είπε.

Και συνέχισε ο κ. Μηταράκης:

Μέσα σε τρία χρόνια η Ελλάδα βρέθηκε από την 100η θέση στην 61η, στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που μετρά την διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας. Ανέβηκε δηλαδή κατά 39 θέσεις. Αυτή η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί, καθώς υπάρχουν πολλές  μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη νομοθετηθεί αλλά δεν έχουν αφομοιωθεί ακόμα από την αγορά.

Ο κ. Μηταράκης επισήμανε ακόμη ότι φιλοδοξεί το παράδειγμα της Εθνικής Τράπεζας -η οποία ανακοίνωσε ότι προχωρά το πρόγραμμα για τη διάθεση των 3 δισ. ευρώ στην αγορά- να το ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες για να τονωθεί η ρευστότητα.

Επισήμανε ότι για πρώτη φορά φέτος "επιτέλους θα δούμε μείωση της ανεργίας", ενώ συμπλήρωσε ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2015 αναμένεται να υπογραφούν άλλες εννέα συμβάσεις Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), συνολικής αξίας 650 εκατ. ευρώ, πέραν των τριών του πρώτου εξαμήνου του 2014, ύψους 130 εκατ.

«Τα ποσά αυτά φέρνουν την Ελλάδα στην τέταρτη θέση της γενικής κατάταξης πανευρωπαϊκά στην υλοποίηση έργων ΣΔΙΤ και επίσης στην τέταρτη με όρους αξίας συμβάσεων ΣΔΙΤ ώς προς το ΑΕΠ. Συνολικά, τα τελευταία 2,5 χρόνια είχαμε συμβάσεις αξίας 1,8 δισ. ευρώ ή το 1% του ΑΕΠ», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ότι την τελευταία διετία η Ελλάδα έχει προσελκύσει επενδύσεις ύψους 37,6 δισ. ευρώ, βάσει μελέτης του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ενώ διευκρίνισε ότι φέτος οι εισροές κεφαλαίων από ξένες επιχειρήσεις για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ (8μηνο).

Σημείωσε ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια δεν υπάρχουν πλέον εκκρεμότητες υπαγωγών από προηγούμενους κύκλους αξιολόγησης του αναπτυξιακού νόμου. «Φέτος ολοκληρώθηκαν υπαγωγές επενδυτικών σχεδίων του νόμου 3908/2011. Το σύνολο των έργων υπολογίζεται σε 4 δισ. ευρώ και οι προβλεπόμενες επιδοτήσεις αγγίζουν το 1,7 δισ», είπε.

Παράλληλα επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ. «Για να εφαρμοστούν όσα είπε ο κ. Τσίπρας  θα πρέπει να αντισταθμιστούν με αύξηση εσόδων από φόρους κατά περίπου 14 δισ. ευρώ. Δηλαδή ο κάθε ενεργός οικονομικά πολίτης να πληρώνει παραπάνω φόρους 2.700 ευρώ κάθε χρόνο».