ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η τρόικα ζητάει αλλαγές και στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις

Δημοσίευση 28 Νοεμβρίου 2014, 15:51 / Ανανεώθηκε 28 Νοεμβρίου 2014, 15:37
Η τρόικα ζητάει αλλαγές και στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Αλλαγές στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις φέρεται να ζητάει η τρόικα σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Αλλαγές στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις φέρεται να ζητάει η τρόικα σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών τηρούν αδιάλλακτη στάση και εκβιάζουν την κυβέρνηση με την επιστροφή τους.

Έτσι μετά την απαίτησή τους για αύξηση του ΦΠΑ σε ένα συγκεκριμένο συντελεστή στα all inclusive ξενοδοχεία αλλά και επανεξέταση των χαμηλών συντελεστών, οι τροϊκανοί απαιτούν να αλλάξει και η ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Ταμεία και στην εφορία, διαφορετικά, δεν πρόκειται να επιστρέψουν για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Ταυτόχρονα ζητούν ισχυρές μεταρρυθμίσεις και στο ασφαλιστικό και συγκεκριμένα στο θέμα των ορίων ηλικίας, ενώ θα υπάρξει νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Οι χρόνοι πιέζουν ασφυκτικά την κυβέρνηση ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιείται νέα σύσκεψη του Πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη. 

Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση μέσα στον Δεκέμβριο ωστόσο τα αγκάθια είναι πολλά και όλα παραμένουν ανοικτά. 

Οι απαιτήσεις της τρόικας

- Για τον ΦΠΑ

Όπως έγραψε πρώτο το newpost.gr η τρόικα πιέζει για την αύξηση του ΦΠΑ στα τουριστικά πακέτα. Συγκεκριμένα μέχρι τώρα στη διαμονή με το σύστημα aIl incIusive (πλήρης διατροφή) περιλαμβανομένης της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στην ενιαία τιμή, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χρήση ομπρελών, δραστηριότητες διασκέδασης, απασχόλησης παιδιών (animation), αθλητικές υπηρεσίες κ.α ίσχυαν τα εξής: 

-65% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (6,5%), ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διαμονή. 

-25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%), ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης. 

-10% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%), ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις καταναλώσεις αλκοολούχων ή μη ποτών και τις λοιπές παροχές του πακέτου. 

Τώρα αυτό που μελετάται είναι να αυξηθεί ο ΦΠΑ 6,5% που επιβάλλεται στο 65% της ενιαίας τιμής. Όπως επισημαίνεται με δεδομένο τη μεγάλη αύξηση που παρουσιάζει ο τουρισμός, τα έσοδα από μια μικρή αύξηση σε έναν και μόνο υποσυντελεστή είναι ικανοποιητικά για τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εξετάζει, την αναπροσαρμογή του χαμηλότερου συντελεστή ΦΠΑ και τη μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών σε υψηλότερα κλιμάκια. 

Συγκεκριμένα, εξετάζεται η αύξηση του πολύ χαμηλού συντελεστή 6,5% στο 8% ή 10% και η μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από το 13% στο 23%.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις αλλαγές που εξετάζονται στους φορολογικούς συντελεστές, ενδέχεται να επιβαρυνθούν με αυξήσεις προϊόντα και υπηρεσίες όπως τα φάρμακα, τα εμβόλια, τα βιβλία, οι εφημερίδες, τα περιοδικά και τα θεατρικά εισιτήρια. 

-Για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται να ζητούν συγκεκριμένες παραμέτρους για τη ρύθμιση των ληξιπρόσθεσμων οφειλών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ζητούν να υπάρξουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, για να εντάσσονται οι φορολογούμενοι σε αυτήν.

-Για το ενιαίο μισθολόγιο και τις συντάξεις

Οι τροϊκανοί ζητούν μειωμένο μισθολόγιο για τους δημόσιους υπαλλήλους, το οποίο θα εφαρμοστεί σε όσους προσληφθούν από 1/1/2015. Το μισθολόγιο αυτό θα εφαρμοστεί πιλοτικά για τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών από 1/7/2015 και μετά από έξι μήνες θα επεκταθεί σε όλο το Δημόσιο.

Σε ότι αφορά στις συντάξεις, ζητείται μεταξύ άλλων είτε η μείωση των συντελεστών υπολογισμού των νέων συντάξεων, είτε ο υπολογισμός τους, με τις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας καθώς και η αποσύνδεση του ΕΚΑΣ από τις συντάξεις και η καταβολή του με τα κριτήρια που ισχύουν για τη λήψη του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.