ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαρβιτσιώτης: Το λιμάνι του Πειραιά γίνεται ξανά πρωταγωνιστής

Δημοσίευση 2 Δεκεμβρίου 2014, 17:59 / Ανανεώθηκε 2 Δεκεμβρίου 2014, 17:59
Βαρβιτσιώτης: Το λιμάνι του Πειραιά γίνεται ξανά πρωταγωνιστής
Facebook Twitter Whatsapp

Το λιμάνι του Πειραιά γίνεται ξανά πρωταγωνιστής, δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Το λιμάνι του Πειραιά γίνεται ξανά πρωταγωνιστής, δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Κατά την ομιλία του στο  επενδυτικό φόρουμ της Capital Link στη Νέα Υόρκη τόνισε πως το «υπουργείο Ναυτιλίας έχει συντονίσει σε μεγάλο βαθμό συμφωνίες και επενδύσεις στην ευρύτερη δικαιοδοσία του μεγιστοποιώντας τα εθνικά οφέλη και αποφέροντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ έσοδα».

Όπως σημείωσε «οι νέες συμφωνίες και η δυναμική των ελληνικών λιμανιών αποδεικνύουν την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σταδιακά στην ανάκαμψη». 

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου έδωσε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις πρωτοβουλίες και τις εξελίξεις στον τομέα των επενδύσεων που αφορούν τις αρμοδιότητες του υπουργείου και ειδικότερα για τα λιμάνια. Όπως είπε, «συγκεκριμένα, επιτεύχθηκε ή υλοποιείται με σταθερά βήματα η ολοκλήρωση του Φιλικού Διακανονισμού ΟΛΠ- COSCO. Υπογράφηκε η οριστική συμφωνία για νέες επενδύσεις ύψους 230 εκατ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με το επιχειρηματικό της σχέδιο, περιλαμβάνονται επενδύσεις ύψους 230 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την επένδυση αυτή δημιουργούνται 700 νέες θέσεις εργασίας στον Πειραιά και 1.500 έμμεσες».

Στη συνέχεια, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι «το λιμάνι του Πειραιά μπορεί να αναδειχθεί σε λιμάνι ορόσημο της Μεσογείου για το διαμετακομιστικό εμπόριο και να συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας. Η επιτυχημένη παρουσία της Cosco στην Ελλάδα και η ενίσχυση της κίνησης εμπορευματοκιβωτίων από και προς τον Πειραιά είναι μοναδική». 

Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη «Διαδικασία Αποκρατικοποίησης ΟΛΠ», λέγοντας ότι «ο διαγωνισμός για την πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ ξεκίνησε με τη δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Ήδη 6 μεγάλα επενδυτικά σχήματα που ειδικεύονται στη διαχείριση των λιμανιών σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον: Εταιρείες όπως: Ports America Group Holdings, APM Terminals, COSCO, International Container Terminal Service και η Utilico Emerging Markets Limited».

Επίσης, μίλησε για τη «Διαδικασία Αποκρατικοποίησης ΟΛΘ» σημειώνοντας ότι «σε εξέλιξη είναι η Β΄ Φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αποκρατικοποίηση του ΟΛΘ. Σε αυτή την φάση εισέρχονται 8 επενδυτικά σχήματα για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΘ: Διεθνείς Εταιρείες, όπως: APM Terminals, Deutsche Invest Equity Partners GmbH, Duferco Particiption Holding SA, International Container Terminal Services Inc, η Mitsui & Co. Ltd., P&O Steam Navigation Company (DP World), η Russian Railways JSC / GEK TERNA S.A. και η Yilport Holding,Inc».