ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

L'Echo: Η αγωνία επιστρέφει στις αγορές

Δημοσίευση 10 Δεκεμβρίου 2014, 17:08 / Ανανεώθηκε 10 Δεκεμβρίου 2014, 17:08
L'Echo: Η αγωνία επιστρέφει στις αγορές
Facebook Twitter Whatsapp

Η αγωνία επιστρέφει στις χρηματιστηριακές αγορές, αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα L'Echo του Βελγίου.

Η αγωνία επιστρέφει στις χρηματιστηριακές αγορές, αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα L'Echo του Βελγίου.

Το δημοσίευμα αναφέρει ως αίτια ανησυχίας την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, τη στασιμότητα της ανάπτυξης στην Κίνα και τις πολιτικές αναταραχές στην Ελλάδα. Η πτώση άρχισε στην Ασία και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν «στο κόκκινο», ακολουθώντας την πτώση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, αναφέρει το άρθρο. Παράλληλα σημειώνει ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε καταγράφοντας πτώση 12,78%, τη μεγαλύτερη από τις 26 Νοεμβρίου 1987.

Σύμφωνα με το άρθρο η επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας τάραξε τους επενδυτές, οι οποίοι φοβούνται τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές και την έλευση στην εξουσία μίας ριζοσπαστικής αριστεράς που αντιτίθεται στις μεταρρυθμίσεις που επιβλήθηκαν από τους πιστωτές της χώρας.

Εξάλλου, η ψηφιακή έκδοση της ίδιας εφημερίδας δημοσιεύει άρθρο με τίτλο: «Το Χρηματιστήριο της Αθήνας γνωρίζει το χειρότερο κραχ του από το 1987». Μεταξύ άλλων, το άρθρο αναφέρει ότι το δεκαετές ομόλογο, του οποίου το επιτόκιο είναι αντίστοιχα υψηλό με τον βαθμό του κλονισμού της εμπιστοσύνης, έφτασε το 7,79%.

«Ένα ατύχημα στην Ελλάδα αποτελεί πάντα έναν εν δυνάμει κίνδυνο. Ο κίνδυνος ανατροπής των μεταρρυθμίσεων είναι πραγματικός για την ώρα», σημείωναν σε έγγραφό τους οι αναλυτές της τράπεζας Berenberg.

Το άρθρο σημειώνει, επίσης, ότι ο ΣYΡIZA μετρίασε το λόγο του τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως μετά την επίσκεψη στους τραπεζίτες του City του Λονδίνου, αλλά και ότι οι αγορές ανησυχούν λόγω της πιθανότητας εγκατάλειψης των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.