ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Λουκέτο» σε 188 κρατικές επιχειρήσεις βάζει η Σερβία

Δημοσίευση 2 Ιανουαρίου 2015, 20:39 / Ανανεώθηκε 2 Ιανουαρίου 2015, 20:46
«Λουκέτο» σε 188 κρατικές επιχειρήσεις βάζει η Σερβία
Facebook Twitter Whatsapp

Σε καθεστώς πτώχευση θα θέσει η Σερβία 188 κρατικές επιχειρήσεις. 

Σε καθεστώς πτώχευση θα θέσει η Σερβία 188 κρατικές επιχειρήσεις. 

Η κίνηση έχει στόχο, αφενός να μπορέσει η χώρα να ανταποκριθεί στους όρους της δανειοδοτικής συμφωνίας, ύψους ενός δισ. ευρώ, με το ΔΝΤ, αφετέρου να θέσει τη βαλκανική χώρα σε τροχιά ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Σερβία, η οποία δαπανά περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως σε επιχορηγήσεις και κρατικές εγγυήσεις για τις κρατικές επιχειρήσεις της, έχει συμφωνήσει να «ξεφορτωθεί» τις εναπομείνασες κρατικές εταιρείες, μεταξύ αυτών και 512, τις οποίες διαχειρίζεται η Υπηρεσία Ιδιωτικοποιήσεων.

Εκατοντάδες κρατικές εταιρείες της Σερβίας έχασαν τις αγορές τους κατά τη διάρκεια των βαλκανικών πολέμων, τη δεκαετία του 1990, και «επεστράφησαν» στην Υπηρεσία Ιδιωτικοποιήσεων «απογυμνωμένες» από περιουσιακά στοιχεία ύστερα από θολές συμφωνίες ιδιωτικοποιήσεων τη δεκαετία του 2000.

Ο υπουργός Οικονομίας της Σερβίας Ζέλικο Σέρτιτς δήλωσε ότι η κήρυξη 188 κρατικών εταιρειών από το χαρτοφυλάκιο της Υπηρεσίας Ιδιωτικοποιήσεων σε πτώχευση θα οδηγήσει σε απώλεια περίπου 5.000 θέσεων εργασίας, ενώ η κυβέρνηση θα σταματήσει τις προσπάθειες πώλησης άλλων περίπου 90 εταιρειών.