ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η υποβάθμιση του ενδεχόμενου Grexit φέρνει ηρεμία στις αγορές

Δημοσίευση 12 Ιανουαρίου 2015, 18:41 / Ανανεώθηκε 12 Ιανουαρίου 2015, 18:41
Η υποβάθμιση του ενδεχόμενου Grexit φέρνει ηρεμία στις αγορές
Facebook Twitter Whatsapp

Πτώση κατέγραψε σήμερα η απόδοση των ελληνικών ομολόγων.

Πτώση κατέγραψε σήμερα η απόδοση των ελληνικών ομολόγων.

Αυτό σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters αποδίδεται εν μέρει στις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που υποβάθμισαν τις εκτιμήσεις περί κινδύνου η Ελλάδα να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Μιλώντας σε ολλανδική τηλεοπτική εκπομπή χθες Κυριακή ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε έκρινε πως θα ήταν αλλόκοτο η Ελλάδα να διακόψει όλες τις μεταρρυθμίσεις τώρα, έπειτα από τέσσερα, σχεδόν πέντε χρόνια πολιτικών λιτότητας, και να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

«Δεν θέλω να συμμετάσχω στη σεναριολογία σχετικά με το Grexit, την έξοδο της Ελλάδας, από την Ευρώπη, ή από την ευρωζώνη, ή το εάν θα προκαλέσει ζημία, διότι θεωρώ ότι δεν θα συμβεί» τόνισε.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη ή η αναδιάρθρωση του χρέους της δεν βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

«Το επιχείρημα που χρησιμοποίησε ο Ολλανδός πρωθυπουργός είναι ακριβές. Η Ελλάδα έχει περάσει σκληρές μεταρρυθμίσεις και έχει πλέον σταθεροποιηθεί περισσότερο, επομένως δεν έχει πολύ νόημα να σταματήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις και να εγκαταλείψει το ευρώ» σχολίασε ο αναλυτής της τράπεζας Société Générale, Κίραν Ο' Χέιγκαν.

Εξάλλου και τα ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας υποχώρησαν 5 μονάδες βάσης, στο 1,69% και στο 1,86% αντιστοίχως, αφού ένα στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε ότι ο κίνδυνος αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη δεν μπορεί να υποτιμηθεί και κάλεσε το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της ΕΕ να αγοράσει κρατικά ομόλογα.