ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s: Σχετικά απίθανη η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

Δημοσίευση 14 Ιανουαρίου 2015, 11:05 / Ανανεώθηκε 14 Ιανουαρίου 2015, 11:03
Moody’s: Σχετικά απίθανη η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ
Facebook Twitter Whatsapp

Χαμηλότερη πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη βλέπει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's Investor Service, αν και όπως αναφέρει η πρόσφατη πολιτική αναταραχή και οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα έχουν αυξήσει τον κίνδυνο.

Χαμηλότερη πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη βλέπει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's Investor Service, αν και όπως αναφέρει η πρόσφατη πολιτική αναταραχή και οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα έχουν αυξήσει τον κίνδυνο.

Σύμφωνα με την έκθεση του οίκου, «η πιθανότητα ενός Grexit είναι ακόμα χαμηλότερη από ότι κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της κρίσης το 2012 και παραμένει σχετικά μη πιθανή». 

Ακόμη, προσθέτει πως αυτός ο αυξημένος κίνδυνος θα μπορούσε να έχει αρνητικές πιστωτικές συνέπειες (credit negative implications) για άλλες χώρες της Ευρωζώνης, παρά το γεγονός ότι οι κίνδυνοι μετάδοσης της κρίσης είναι σημαντικά χαμηλότεροι σε σχέση με την κορύφωση της κρίσης.

Σε άλλο σημείο, ο Moody's υπογραμμίζει ότι «αν και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί υπέρ του ευρώ, έχει επίσης σηματοδοτήσει ότι μπορεί να ζητήσει διαγραφή του χρέους από τους εταίρους της Ελλάδας στην Ευρωζώνη» και προσθέτει:

«Οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης πιθανόν θα απορρίψουν ένα τέτοιο αίτημα, εν μέρει επειδή θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντίστοιχες απαιτήσεις από άλλες υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης».

«Καθοριστική στιγμή για το ευρώ κάθε έξοδος»

«Κάθε έξοδος από το κοινό νόμισμα θα ήταν μία καθοριστική στιγμή για το ευρώ: Θα έδειχνε ότι η Ευρωζώνη μπορεί να διασπασθεί και ότι δεν είναι αμετάκλητη», τόνισε ο Κόλιν Έλις, συντάκτης της έκθεσης και υπεύθυνος πιστοληπτικών αξιολογήσεων του Moody's για τις χώρες της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Ωστόσο, ο ίδιος σημειώνει πως «αν και ένα Grexit σήμερα θα πυροδοτούσε πιθανόν νέα ύφεση στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, η πιστωτική επίπτωση μπορεί να είναι λιγότερο έντονη σε σχέση με το 2013, επειδή ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης από μία έξοδο της Ελλάδας έχει μειωθεί σημαντικά και επειδή οι πολιτικοί έχουν σήμερα ισχυρότερα μέσα για να περιορίσουν τη ζημιά από ένα τέτοιο γεγονός».

Το φάσμα των παραγόντων που θα περιόριζαν την πιστωτική επίπτωση ενός Grexit σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες περιλαμβάνει τις ασθενέστερες διασυνοριακές διασυνδέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών, τη σημαντική μείωση των θέσεων ευρωπαϊκών τραπεζών σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες τις έχουν καταστήσει πιο ανθεκτικές, τις μειώσεις των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και των ελλειμμάτων στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τους και τα ισχυρότερα δίχτυα ασφαλείας που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

«Ωστόσο, ακόμα και με τα μέσα αυτά, ένα Grexit θα πυροδοτούσε μεγάλες εντάσεις στις αγορές και μία νέα ύφεση στην Ευρωζώνη», επισημαίνει ο Έλις.

«Αν και οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα ισχυρότερα μέσα που έχουν για να περιορίσουν τη μετάδοση της κρίσης από ένα Grexit βραχυπρόθεσμα, θα αντιμετώπιζαν και άλλες δυσκολίες μεσοπρόθεσμα. Και άλλες χώρες της Ευρωζώνης έχουν ακόμα υψηλά βάρη χρέους και ποσοστά ανεργίας και αντιμετωπίζουν μετωπικούς ανέμους από τις ασθενείς οικονομικές προοπτικές και τους κινδύνους αποπληθωρισμούs», τονίζει ο συντάκτης της έκθεσης του Moody's.

Αντίστροφα, στην περίπτωση μίας εξόδου της Ελλάδας, η οικονομία της θα υφίστατο πιθανόν μεγάλη οικονομική ζημιά βραχυπρόθεσμα, πριν η πιθανή υποτίμηση του όποιου νέου ελληνικού νομίσματος θα βοηθούσε στην προσαρμογή των ανισορροπιών της στη συνέχεια. «Μακροπρόθεσμα, η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα μετά από μία έξοδο θα μπορούσε να είναι υψηλότερη από αυτή των άλλων χωρών της Ευρωζώνης - το οποίο, με τη σειρά του θα μπορούσε να προκαλέσει συζητήσεις γύρω από την έξοδο άλλων χωρών από το ευρώ», καταλήγει ο Έλις.