ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο «στόχαστρο» τα αδήλωτα κεφάλαια του εξωτερικού

Δημοσίευση 28 Φεβρουαρίου 2015, 11:02 / Ανανεώθηκε 28 Φεβρουαρίου 2015, 11:02
Στο «στόχαστρο» τα αδήλωτα κεφάλαια του εξωτερικού
Facebook Twitter Whatsapp

Τη συγκέντρωση εσόδων με «οποιονδήποτε τρόπο», είτε από αδήλωτα κεφάλαια ή άλλες χαριστικές ρυθμίσεις, επιδιώκει η κυβέρνηση, σχεδιάζοντας ακόμα και την αναζήτηση των κεφαλαίων που έχουν φύγει στο εξωτερικό.

Τη συγκέντρωση εσόδων με «οποιονδήποτε τρόπο», είτε από αδήλωτα κεφάλαια ή άλλες χαριστικές ρυθμίσεις, επιδιώκει η κυβέρνηση, σχεδιάζοντας ακόμα και την αναζήτηση των κεφαλαίων που έχουν φύγει στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μελετά την αμνήστευση των αδήλωτων κεφαλαίων που βρίσκονται στο εξωτερικό με στόχο όχι τον επαναπατρισμό τους αλλά την φορολόγησή τους.

«Η Γαλλία κατάφερε και εισέπραξε 6,5 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια του εξωτερικού, γιατί όχι και εμείς;», δηλώνει στην «Καθημερινή», ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος έχει ήδη υποβάλει το σχέδιο φορολόγησης των κεφαλαίων αυτών στον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, οποίος και είναι ο υποστηρικτής της ρύθμισης αυτής.

Οπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, πρόκειται για κεφάλαια που βρίσκονται στο εξωτερικό, τα οποία δεν έχουν δηλωθεί στην Ελλάδα και επί της ουσίας πρόκειται για μαύρο χρήμα. Οπως μάλιστα τον έχουν ενημερώσει στελέχη της αγοράς και του υπουργείου Οικονομικών, τα ποσά που βρίσκονται στο εξωτερικό είναι τόσο τεράστια που ακόμα και ο ίδιος εντυπωσιάστηκε από το νούμερο που άκουσε.

Ακόμα βέβαια δεν έχει αποφασισθεί ποιος θα είναι ο συντελεστής φορολόγησης των κεφαλαίων αυτών, καθώς και λεπτομέρειες της ρύθμισης, που όπως όλα δείχνουν θα έρθει πολύ γρήγορα στη Βουλή.

Ουσιαστικά πρόκειται για αμνήστευση κεφαλαίων με έναν φορολογικό συντελεστή που ενδεχομένως να κυμαίνεται μεταξύ 10% και 15%.

Μετά τις δύο ρυθμίσεις (αμνήστευση κεφαλαίων και ληξιπρόθεσμα) που έχουν ήδη ανακοινωθεί από υπουργούς της κυβέρνησης, δεν αποκλείεται, δεδομένου ότι ο κρατικός κορβανάς είναι άδειος, να αποφασισθεί και μια νέα περαίωση ανέλεγκτων και εκκρεμών υποθέσεων 2011-2014.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο λόγος που το νέο οικονομικό επιτελείο δεν ενδιαφέρεται αν θα επαναπατρισθούν τα κεφάλαια, παρά μόνο για τη φορολόγησή τους, έγκειται στον ν. 3691/2008 για το ξέπλυμα χρήματος. Η φοροδιαφυγή με τον ανωτέρω νόμο είναι ποινικό αδίκημα. Μπορεί να αμνηστεύεται φορολογικά η προέλευση των χρημάτων, αλλά ο νόμος δεν αναστέλλει το ποινικό κομμάτι της φοροδιαφυγής. Ακριβώς λοιπόν επειδή θα βρίσκεται σε ισχύ το ποινικό κομμάτι, η κυβέρνηση προσανατολίζεται μόνο για τη φορολόγησή τους χωρίς τα κεφάλαια αυτά να έρθουν στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπουν σε καμία ελεγκτική λίστα από το υπουργείο Οικονομικών.

Η δεύτερη «χαριστική» ρύθμιση που στοχεύει στην είσπραξη 9 δισ. ευρώ είναι για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν δημιουργηθεί μέχρι και το 2013. Οσοι οφειλέτες πληρώσουν το 50% της οφειλής (κύριας και προσαυξήσεων) θα γλιτώσουν το υπόλοιπο ποσό. Για παράδειγμα, κάποιος που οφείλει 4.000 ευρώ στην εφορία, εφόσον δώσει 2.000 ευρώ, «καθαρίζει» με τις οφειλές του έναντι του ελληνικού Δημοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι εξαιτίας των αντιδράσεων, η  αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη ανακοίνωσε και μπόνους για τους καλοπληρωτές φορολογούμενους.