ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπουργείο Οικονομίας: Διαψεύδει «πάγωμα» του ΕΣΠΑ

Δημοσίευση 16 Μαρτίου 2015, 15:24 / Ανανεώθηκε 16 Μαρτίου 2015, 15:44
Υπουργείο Οικονομίας: Διαψεύδει «πάγωμα» του ΕΣΠΑ
Facebook Twitter Whatsapp

Διαψεύδει κατηγορηματικά το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών και Ναυτιλίας, πληροφορίες για «πάγωμα» της πρόσβασης στα 25 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ.

Διαψεύδει κατηγορηματικά το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών και Ναυτιλίας, πληροφορίες περί «παγώματος» της πρόσβασης στα 25 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ, ξεκαθαρίζοντας ότι σχετικά δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και είναι παντελώς ανυπόστατα.

Σε ανακοίνωσή του τονίζει:

Δεν έχει υπάρξει καμία «άτυπη» ενημέρωση των ελληνικών αρχών από τις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες ούτε συζητήθηκαν θέματα τεχνικών δυσκολιών για τις διαχειριστικές αρχές, όπως ανακριβώς αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας. Η Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ συνομιλεί τακτικότατα με τις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες, οι οποίες με τη σειρά τους εξέφρασαν την έκπληξή τους γι’ αυτές τις δημοσιογραφικές «πληροφορίες».

Ενδεικτικό της αστοχίας του δημοσιεύματος είναι το γεγονός πως στις 26 Φεβρουαρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η Ετήσια Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ και συζητήθηκαν διεξοδικά τόσο τα θέματα που αφορούν στην ομαλή ολοκλήρωση των προγραμμάτων της περιόδου 2007–2013 όσο και στις διαδικασίες έγκαιρης ενεργοποίησης του νέου ΕΣΠΑ 2014–2020. Η συνεργασία με τους εκπροσώπους της Ε.Ε., στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης, ήταν παραγωγικότατη και σε άριστο κλίμα και βεβαίως από καμία πλευρά δεν τέθηκαν ζητήματα «παγώματος» ή αναστολής πληρωμών του ΕΣΠΑ.

Παράλληλα, σημειώνει ότι τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα επιχειρούν να αναμοχλεύσουν περιπτώσεις προγραμματικών και οργανωτικών αστοχιών προηγούμενων περιόδων, που -όπως επισημαίνει το Υπουργείο- «σε καμία περίπτωση δεν συνδέονται με τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων της επόμενης περιόδου και τα αναπαραγάγουν παραπλανώντας την κοινή γνώμη και το επενδυτικό κοινό».

Η ανακοίνωση του Υπουγείου Οικονομίας καταλήγει:

Η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και της Γ.Γ. ΕΣΠΑ έχει ξεκινήσει την επιτάχυνση των διαδικασιών ενεργοποίησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της περιόδου 2014–2020, διασφαλίζοντας λειτουργικά και οργανωτικά την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων για την ικανοποίηση των βασικών αναπτυξιακών προτεραιοτήτων της κυβέρνησης. Επιπρόσθετα, εργάζεται εντατικά ώστε να αποτρέψει την επιβάρυνση των εθνικών πόρων από αστοχίες του παρελθόντος, βελτιώνοντας διαδικασίες, ενισχύοντας τη διαφάνεια και ισχυροποιώντας τους βασικούς τελικούς δικαιούχους μέσω μιας ουσιαστικής διαδικασίας εξυγίανσης των προγραμμάτων.