ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οριστικό: «Μαζεύετε αποδείξεις» λέει το ΥΠΟΙΚ για άλλα 5 χρόνια

Δημοσίευση 8 Ιανουαρίου 2016, 18:32 / Ανανεώθηκε 9 Ιανουαρίου 2016, 09:59
Οριστικό: «Μαζεύετε αποδείξεις» λέει το ΥΠΟΙΚ για άλλα 5 χρόνια
Facebook Twitter Whatsapp

Μετά από αλλεπάλληλες παλινωδίες και σύγχυση για το τι θα κάνουν οι φορολογούμενοι με τις αποδέιξεις, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση για τα δικαιολογητικά των φορολογικών δηλώσεων.

Μετά από αλλεπάλληλες παλινωδίες και σύγχυση για το τι θα κάνουν οι φορολογούμενοι με τις αποδέιξεις, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση για τα δικαιολογητικά των φορολογικών δηλώσεων. Το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να μαζεύουμε αποδείξεις, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, ωστόσο δεν εξηγεί τι θα γίνει με το «χτίσιμο» του αφορολόγητου και την σύνδεσή του με τη χρήση χρεωστικών καρτών. 

Όπως αναφέρει το ΥΠΟΙΚ, «με αφορμή ορισμένα δημοσιεύματα που δημιουργούν σύγχυση και παραπληροφόρηση σχετικά με το θέμα των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι», επισημαίνεται ότι:

1. Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατούν τα δικαιολογητικά των φορολογικών δηλώσεων (αποδείξεις κλπ), γιατί υπάρχει πιθανότητα να κληθούν για έλεγχο, διασταυρώσεις κλπ.

2. Η σχετική νομοθεσία για την πενταετή παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου για επιβολή φόρου είναι πολύ παλιά (Ν.2238/1994), ισχύει πλέον με το Ν.4174/2013 και δεν είναι πρόσφατη.

3. Οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατούν τα δικαιολογητικά των ετών 2010-2015. Τα δικαιολογητικά του 2010 πρέπει να κρατηθούν μέχρι την 31.12.2016. Βάσει της ίδιας λογικής πρέπει να κρατηθούν τα δικαιολογητικά και τα επόμενα έτη.

4. Σε περιπτώσεις τροποποιητικών δηλώσεων, προσφυγών σε διοικητικά δικαστήρια, φορολογικών ελέγχων κλπ (δηλαδή ειδικές περιπτώσεις που δεν αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία) η πενταετής παραγραφή τροποποιείται ανάλογα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Η ανακοίνωση καταλήγει:

Επισημαίνεται για μια φορά ακόμη ότι το Υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει τακτικά τους πολίτες για τα σχετικά θέματα με Δελτία Τύπου αλλά και με ανακοινώσεις- δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας. Κάθε άλλη «αναφορά», «διαρροή» κλπ. που επιδιώκει να δημιουργήσει κλίμα παραπληροφόρησης και καταστροφολογίας, υπηρετεί μόνο πολιτικές σκοπιμότητες και όχι την αντικειμενική πληροφόρηση του πολίτη.