ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλη απόσταση από την... αξιολόγηση - Τα προληπτικά μέτρα που ζητάει η Τρόικα

του Κωνσταντίνου Δαυλού - Δημοσίευση 27 Απριλίου 2016, 07:19 / Ανανεώθηκε 27 Απριλίου 2016, 07:58
Μεγάλη απόσταση από την... αξιολόγηση - Τα προληπτικά μέτρα που ζητάει η Τρόικα
Facebook Twitter Whatsapp

Ήταν περίπου πέντε ημέρες πριν που ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έλεγε ότι η διοργάνωση ενός έκτακτου Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη δεν ήταν δεδομένη και θα γινόταν μόνο αν υπήρχε ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ήταν περίπου πέντε ημέρες πριν που ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έλεγε ότι η διοργάνωση ενός έκτακτου Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη δεν ήταν δεδομένη και θα γινόταν μόνο αν υπήρχε ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Τελικά χθες η πιθανότητα να υπάρξει ένα έκτακτο Eurogroup σχεδόν εκμηδενίστηκε με τον εκπρόσωπο του επικεφαλής του Eurogroup Michel Reijns να δηλώνει μέσω Twitter ότι «δεν θα υπάρξει επιπλέον Eurogroup για την Ελλάδα αυτή την Πέμπτη, χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Η συνάντηση για την πρώτη αξιολόγηση, τα προληπτικά μέτρα και το χρέος θα γίνουν σε επόμενο στάδιο». 

Άρα ένα είναι το συμπέρασμα: Εφόσον δεν πρόκειται να διοργανωθεί έκτακτο Eurogroup, δεν έχει υπάρξει αρκετή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Ή τέλος πάντων δεν έχει υπάρξει η πρόοδος την οποία θα ήθελαν οι θεσμοί.  

Και μπορεί χθες το απόγευμα η κυβέρνηση να έδωσε στη δημοσιότητα ένα non paper που έλεγε ότι έχει κλείσει η διαπραγμάτευση όσον αφορά στα μέτρα των 5,4 δισ. στην πραγματικότητα όμως ούτε αυτά έχουν κλείσει. Διότι αν είχαν κλείσει, τότε ο εκπρόσωπος του Ντάισελμπλουμ δεν θα αναφερόταν και στην πρώτη αξιολόγηση. Που σημαίνει ότι το Eurogroup δεν είναι έτοιμο ούτε γι’ αυτή τη συζήτηση.  

Μεγάλη απόσταση εννοείται ότι υπάρχει και στα προληπτικά μέτρα (το νέο «φρούτο» που κόλλησε στην καμπούρα μας η πολιτική διαπραγμάτευση, αλλά και οι διαρροές των συζητήσεων Τόμσεν - Βελκουλέσκου) τα οποία θα διαμορφωθούν περίπου στα 3,6 δισ. και θα συμπεριλαμβάνουν οτιδήποτε δεν τολμά τώρα να φέρει η κυβέρνηση:

·         Περεταίρω μείωση του αφορολογήτου στα 8.900 ευρώ, με πιθανότητα προσαύξησης 100 ευρώ για κάθε παιδί. 
Να θυμίσουμε ότι η μείωση του αφορολογήτου κάτω από τα 9.091 ευρώ έχει χαρακτηριστεί εμμέσως από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ως αιτία παραίτησης από την κυβέρνηση.
·         Πλήρης απελευθέρωση των κόκκινων δανείων από το 2018 επιβάλλοντας στην ουσία το μοντέλο της Κύπρου.
·         Περικοπές μισθών του δημοσίου και καταβαλλόμενων συντάξεων.
·         Αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 24% και
·         Μεταφορά των λογαριασμών ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ στον μεγάλο συντελεστή ΦΠΑ. 

Και όλα αυτά τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν δηλώνει ότι δεν δέχεται τα επιπρόσθετα μέτρα σε καμία περίπτωση. Απλά κάνει λόγο για αδυναμία προληπτικής νομοθέτησης ή νομοθέτησης υπό αίρεση, καθώς αυτό δεν υφίσταται ως λογική στο ελληνικό νομικό σύστημα. Διότι αν υπήρχε κάτι τέτοιο, τότε να είμασταν όλοι σίγουροι ότι σχεδόν όλα αυτά που ζητούν οι δανειστές να γίνουν νόμος, τώρα θα είχαν γίνει και με το παραπάνω. Απλά θα είχαν μεταγενέστερη ημερομηνία έναρξης ισχύος. Και σίγουρα την κυβέρνηση δεν θα την ενοχλούσε το γεγονός ότι μία τέτοια απόφαση «είναι αρνητική για το οικονομικό κλίμα καθώς προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και αποτρέπει τις επενδύσεις».

Το γράφει μεν αυτό στο non paper που εξέδωσε, αλλά ως γνωστόν η προσέλκυση επενδύσεων δεν είναι και το φόρτε του συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Άλλωστε η παράταση των διαπραγματεύσεων που θα έπρεπε να είχαν κλείσει από τον Νοέμβριο, δεν επιτείνουν την αβεβαιότητα ώστε να αποτρέπουν σχεδόν κάθε επένδυση στη χώρα; 

Φαίνεται λοιπόν ότι ούτε και η Μεγάλη Τετάρτη θα είναι η μέρα που θα βγει άσπρος καπνός από το Hilton και άρα η πρώτη αξιολόγηση δεν θα κλείσει πριν την ανάσταση του Κυρίου, έτσι ώστε να έχουμε και την ανάσταση της ελληνικής οικονομίας, κάτι για το οποίο έχει διαβεβαιώσει ο Πρωθυπουργός της χώρας.