ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα Πειραιώς: Λήγουν αύριο οι τελευταίες εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου

Δημοσίευση 27 Απριλίου 2016, 16:04 / Ανανεώθηκε 27 Απριλίου 2016, 16:04
Τράπεζα Πειραιώς: Λήγουν αύριο οι τελευταίες εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου
Facebook Twitter Whatsapp

Τη λήξη των τελευταίων εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου (Πυλώνας ΙΙ) προανήγγειλε για αύριο η Τράπεζα Πειραιώς.

Τη λήξη των τελευταίων εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου (Πυλώνας ΙΙ) προανήγγειλε για αύριο η Τράπεζα Πειραιώς.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε την έξοδο από το πλαίσιο δεσμεύσεων του Ν.3723/2008 για την «Ενίσχυση της Ρευστότητας της Οικονομίας για την Αντιμετώπιση των Επιπτώσεων της Διεθνούς Χρηματοπιστωτικής Κρίσης».

Με δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, διαμήνυσε ότι η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει πως το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης της τράπεζας κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ενώ πρόσθεσε ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η τράπεζα έχει αποπληρώσει από το Μάιο του 2014 τις προνομιούχες μετοχές (Πυλώνας Ι) που κατείχε το δημόσιο στο κεφάλαιο της τράπεζας, ενώ από το Σεπτέμβριο του 2015 έχει επιστρέψει και το σύνολο των «Ειδικών Ομολόγων» (Πυλώνας ΙΙΙ).

Με τη λήξη των εγγυήσεων του «Πυλώνα ΙΙ» στις 28 Απριλίου, η Τράπεζα Πειραιώς παύει να κάνει χρήση των μέτρων του Ν. 3723/2008 και κατά συνέπεια παύει να εμπίπτει στις δεσμεύσεις του προγράμματος θωράκισης - όπως μεταξύ άλλων η υποχρέωση διορισμού εκπροσώπου του ελληνικού δημοσίου στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς αποπλήρωσε στο ακέραιο όλους τους Πυλώνες του Ν. 3723/2008 χωρίς να προκύψει οποιαδήποτε ζημία για τα κεφάλαια και τις εγγυήσεις που της παρείχε το Δημόσιο, ενώ παράλληλα το Ελληνικό Δημόσιο έχει εισπράξει από την Τράπεζα, για τους Πυλώνες ΙΙ και ΙΙΙ προμήθειες, συνολικού ύψους 675 εκατ. ευρώ περίπου.