ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

DW: Η απειλή του Grexit επιστρέφει

Δημοσίευση 14 Φεβρουαρίου 2017, 09:58 / Ανανεώθηκε 14 Φεβρουαρίου 2017, 12:05
DW: Η απειλή του Grexit επιστρέφει
Facebook Twitter Whatsapp

Για το φάντασμα του Grexit που... πλανιέται ξανά πάνω από την Ελλάδα αναφέρεται δημοσίευμα της DW, τονίζοντας ότι η χώρα έχει έρθει κοντά σε αυτό πολλές φορές και την έχει γλιτώσει, αλλά αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για το φάντασμα του Grexit που... πλανιέται ξανά πάνω από την Ελλάδα αναφέρεται δημοσίευμα της DW, τονίζοντας ότι η χώρα έχει έρθει κοντά σε αυτό πολλές φορές και την έχει γλιτώσει, αλλά αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά. 

Το ίδιο σίριαλ παίζεται ξανά και ξανά: Η χώρα ξεμένει από χρήματα, αντιμετωπίζει χρεοκοπία και την έξοδο από την Ευρωζώνη. Οι Έλληνες αξιωματούχοι και οικονομικοί εκπρόσωποι συγκρούονται και απειλούν μέχρι την τελευταία στιγμή και στο τέλος οι δανειστές συμφωνούν να δώσουν βοήθεια στην Αθήνα.

Η τελευταία φορά που ''παίχτηκε'' αυτό το σίριαλ ήταν το καλοκαίρι του 2015 όταν η Ελλάδα βοηθήθηκε με 86 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό θα διαρκέσει μέχρι το 2018, όμως η βοήθεια προσφέρεται σε διαδοχικά κομμάτια

Αυτό το καλοκαίρι, αυτά που πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα είναι πάνω από 6 δισ. ευρώ. Η Αθήνα θα είναι σε θέση να εκπληρώσει αυτές τις οικονομικές δεσμεύσεις, μόνο αν λάβει την οικονομική βοήθεια από τους δανειστές. Αλλά δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο αυτή τη φορά αν αυτό θα συμβεί.

Σημαντικές εκλογές

Δύο πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά σήμερα: Αντίθετα με προηγούμενες φορές, το ΔΝΤ δεν συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα και τονίζει ότι δεν θα λάβει μέρος μέχρι να υπάρχει ένα αξιόπιστο σχέδιο για την ελάφρυνση του χρέους. «Δεν πιστεύουμε ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο'' τονίζει ο Πόουλ Τόμσεν, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ. Με άλλα λόγια, το ΔΝΤ βάζει προϋπόθεση για την συμμετοχή του και θέλει εγγυήσεις. 

Αυτό θα μπορούσε να ωθήσει τα υπόλοιπα μέρη της Ευρωζώνης να διαγράψουν τις προσδοκίες τους σε σχέση με το Ελληνικό χρέος. Ωστόσο, υπάρχει ένα πρόβλημα σε αυτό, και αυτό είναι η δεύτερη προοπτική που είναι σήμερα διαφορετική σε σχέση με το παρελθόν: Το πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη έχει αλλάξει δραματικά.

Σε όλη την ήπειρο, τα δεξιά κόμματα που κάνουν αγώνα κατά του ευρώ ανεβαίνουν συνέχεια. Στους ερχόμενους μήνες, εθνικές εκλογές έρχονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Στη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η Μαρίν Λεπέν, που έχει εκφράσει την επιθυμία να αποσύρει τη χώρα από το ευρώ, μπορεί να νικήσει την Προεδρία.

Επίσης τέτοια ρεύματα υπάρχουν στην Γερμανία, όπου πολλοί έχουν την αίσθηση ότι η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση ξοδεύει αλόγιστα χρήματα.

Ο Σουλτς υπερασπίζεται την Ελλάδα

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διατηρεί την σκληρή του γραμμή για την Ελλάδα, απαιτώντας μεταρρυθμίσεις και μέτρα λιτότητας, αλλιώς η χώρα δεν μπορεί να μείνει στην Ευρωζώνη. Την ίδια άποψη ενστερνίζονται και κάποια άλλες χώρες που υποστηρίζουν το Grexit. 

Από την άλλη πλευρά, ο Μάρτιν Σουλτς υποψήφιος της Γερμανικής Καγκελαρίας τόνισε ότι ''όσοι θέλουν Grexit παίζουν με την τύχη της ηπείρου. Είναι ίσως αυτό το συμφέρον του Ντόναλντ Τραμπ ή της Μαρίν Λε Πέν, όμως σίγουρα δεν συμφέρει την Γερμανία ή την Ευρώπη...''