ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σαφάρι» για την είσπραξη 1 δισ. ευρώ από οφειλέτες των Ταμείων - Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

του Ανδρέα Πετρόπουλου - Δημοσίευση 29 Μαρτίου 2017, 11:15 / Ανανεώθηκε 29 Μαρτίου 2017, 12:15
«Σαφάρι» για την είσπραξη 1 δισ. ευρώ από οφειλέτες των Ταμείων - Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο
Facebook Twitter Whatsapp

Να μπει «ζεστό χρήμα» στα Ταμεία, εισπράττοντας 1 δισ. ευρώ, στοχεύει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, επικεντρώνοντας σε σχεδόν 1,5 εκατομμύριο οφειλέτες.

Να μπει «ζεστό χρήμα» στα Ταμεία, εισπράττοντας 1 δισ. ευρώ, στοχεύει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, επικεντρώνοντας σε σχεδόν 1,5 εκατομμύριο οφειλέτες.

Στο ΚΕΑΟ μεταφέρονται μέσα στο 2017 οι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και ο φιλόδοξος στόχος της εισπραξιμότητας των οφειλών περιλαμβάνει, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του ΚΕΑΟ, κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας, μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εις βάρος εργοδοτών, και πλειστηριασμούς.

Επίσης, θα επιδιωχθεί η εντατικοποίηση της διαδικασίας εγγραφής υποθηκών σε περιουσιακά στοιχεία οφειλετών και λοιπών συν-υπόχρεων προσώπων για οφειλές άνω των 200.000 ευρώ ακόμα και μετά τη συμμόρφωσή τους σε ρύθμιση.

Ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με τους περίπου 750.000 μικροοφειλέτες, με οφειλές δηλαδή κάτω από 5.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών σε πρώτη φάση θα εστιάσει:

  • Στον εντοπισμό παραβατικών συμπεριφορών - οργανωμένης εισφοροδιαφυγής ώστε να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης
  • Στους οφειλέτες με οφειλές υψηλής εισπραξιμότητας αλλά και  οι οφειλές που είναι χαμηλής εισπραξιμότητας και η επιδίωξη της είσπραξής τους δεν είναι οικονομικά συμφέρουσα.
  • Σε περιπτώσεις  οργανωμένης εισφοροδιαφυγής και συστηματικής δημιουργίας οφειλών. Έντονη παραβατικότητα παρατηρείται σε επιχειρήσεις εταιρικής μορφής κεφαλαιουχικού χαρακτήρα, κυρίως μονοπρόσωπες Ε.Π.Ε. και Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρίες (Ι.Κ.Ε.).