ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έγγραφο- σοκ: Ο ΕΦΚΑ δεν μπορεί να πληρώσει 150.000 εκκρεμείς συντάξεις

Δημοσίευση 30 Μαρτίου 2017, 08:09 / Ανανεώθηκε 30 Μαρτίου 2017, 08:31
Έγγραφο- σοκ: Ο ΕΦΚΑ δεν μπορεί να πληρώσει 150.000 εκκρεμείς συντάξεις
Facebook Twitter Whatsapp

Έγγραφο-σοκ από τον ΕΦΚΑ τινάζει στον αέρα την πληρωμή 150.000 παλιών και νέων συνταξιούχων από τα 869 εκατ. ευρώ που διαθέτει η τρόικα με διορία να δοθούν ως τον Οκτώβριο του 2017.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Έγγραφο-σοκ από τον ΕΦΚΑ τινάζει στον αέρα την πληρωμή 150.000 παλιών και νέων συνταξιούχων από τα 869 εκατ. ευρώ που διαθέτει η τρόικα με διορία να δοθούν ως τον Οκτώβριο του 2017.

Στο έγγραφο αυτό (non paper) με ημερομηνία 24 Μαρτίου, που εξασφάλισε και αποκαλύπτει ο "Ελεύθερος Τύπος", η Διοίκηση του ΕΦΚΑ ομολογεί ότι «δεν υπάρχει σχέδιο για τη διεκπεραίωση όλων των συντάξεων που εκκρεμούν και ούτε φαίνεται πως μπορεί να πετύχουμε αυτόν τον στόχο μέχρι τη διορία του Οκτωβρίου 2017 προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη βοήθεια της Ε.Ε. (σ.σ.: 869 εκατ. ευρώ) για την πληρωμή των συντάξεων. Εάν υπάρχει τέτοιο σχέδιο, θα πρέπει να κοινοποιηθεί στους γενικούς διευθυντές προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανάλογη διοικητική υποστήριξη».

Στο εν λόγω έγγραφο τριών σελίδων, αναλύονται εμπεριστατωμένα τα προβλήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του νέου φορέα και καθιστούν αναποτελεσματική την παροχή υπηρεσιών προς εκατομμύρια ασφαλισμένους.

Εκταμίευση

Η παραδοχή ότι «δεν υπάρχει σχέδιο για να πληρωθούν οι εκκρεμείς συντάξεις και ούτε φαίνεται πως μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος μέχρι τον Οκτώβριο» ναρκοθετεί την εκταμίευση των 869 εκατ. ευρώ που διαθέτει η τρόικα για να πληρωθούν οι οριστικές συντάξεις και κυρίως τα αναδρομικά που οφείλονται σε περισσότερους από 150.000 παλαιούς και νέους συνταξιούχους.

Τα χρήματα αυτά είναι πιθανό να χαθούν ή τουλάχιστον να διατεθεί ένα πολύ μικρό μέρος τους για τις συντάξεις που είναι σε αναμονή, ακόμη και αν καταβληθεί υπερ-προσπάθεια από τις υπηρεσίες, καθώς όχι μόνο δεν υπάρχει σχέδιο, αλλά παρατηρείται και έλλειψη συνεννόησης!

Από τους 150.000 συνταξιούχους, οι 95.526 περιμένουν πάνω από 2 χρόνια, ενώ υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις όπου η αναμονή της οριστικής απόφασης φτάνει και τα 4 χρόνια, ιδίως όταν μεσολαβεί διαδοχική ασφάλιση. Οι 55.000 είναι νέες αιτήσεις με αναμονή για τους τελευταίους 10 μήνες.

«Πρέπει να οριστεί χρονοδιάγραμμα για την λειτουργία του ΕΦΚΑ ως ένα και μοναδικό Ταμείο και να πάψουν να υπάρχουν υποκαταστήματα τα οποία λειτουργούν υπό τα παλιά Ταμεία, όπως συμβαίνει από πέρυσι», αναφέρει σε άλλο σημείο στο έγγραφο ο διοικητής του ΕΦΚΑ προσθέτοντας ότι «οι αποφάσεις του ΕΦΚΑ λαμβάνονται από ένα άτομο, τον διοικητή, και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους, είτε όσον αφορά τη στέγαση και την μετακίνηση προσωπικού, είτε οτιδήποτε άλλο. Δεν επικρατούν πια τα Ταμεία και όλοι θα πρέπει να αποδεχτούν τον ΕΦΚΑ και την παρούσα ιεραρχία».

Χάος με τα μητρώα των ασφαλισμένων

Στο ίδιο έγγραφο τονίζεται και το χάος που επικρατεί με τα μητρώα των ασφαλισμένων, όπως και ο κίνδυνος να χαθούν τα χρήματα αν δεν τηρηθεί η συμφωνία της τρόικας.

Όπως σημειώνεται, η εταιρία που έχει την ευθύνη λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος, η Intrasoft, δεν έχει διάθεση να συνεργαστεί με την ΗΔΙΚΑ, πιθανότατα επειδή δεν έχει εξοφληθεί για υπηρεσίες που έχει ολοκληρώσει και για αυτό το λόγο ο διοικητής του ΕΦΚΑ προτείνει να επιστρατευτεί το έμπειρο προσωπικό πληροφορικής από το πρώην ΙΚΑ.

Άδειασμα…

Τα όσα αποκαλύπτονται στο έγγραφο – βόμβα για τον ΕΦΚΑ αποδεικνύουν ότι άλλα λέγονται από τους αρμόδιους υπουργούς και υφυπουργούς μπροστά στις κάμερες και άλλη είναι η πραγματικότητα. Πριν από ένα μήνα (14/2) ο αρμόδιος υφυπουργός Τ. Πετρόπουλος, απαντώντας σε σχετικές αναφορές του Δικτύου Συνταξιούχων, διαβεβαίωνε ότι μέχρι τον Οκτώβριο του 2017 θα απονεμηθούν όλες οι εκκρεμείς συντάξεις.

Μετά από ένα μήνα (24/3) ο ΕΦΚΑ παραδέχεται στο έγγραφο – βόμβα που αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος», ότι «δεν υπάρχει σχέδιο για τη διεκπεραίωση όλων των εκκρεμών συντάξεων ούτε φαίνεται πως θα μπορέσουμε να πετύχουμε το στόχο αυτόν μέχρι τη διορία του Οκτωβρίου…».