ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΒΤ: Πτώση 5% -7% στις πωλήσεις ψωμιού και γάλακτος - Συρρικνώνεται η αγοραστική δύναμη

Δημοσίευση 30 Μαρτίου 2017, 11:36 / Ανανεώθηκε 30 Μαρτίου 2017, 11:36
ΣΕΒΤ: Πτώση 5% -7% στις πωλήσεις ψωμιού και γάλακτος - Συρρικνώνεται η αγοραστική δύναμη
Facebook Twitter Whatsapp

Την τραγική εικόνα που επικρατεί σε πολλά ελληνικά νοικοκυριά αποτύπωσε στη χθεσινή του ομιλία ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ Ευάγγελος Καλούσης 

Την τραγική εικόνα που επικρατεί σε πολλά ελληνικά νοικοκυριά αποτύπωσε στη χθεσινή του ομιλία ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ Ευάγγελος Καλούσης σε ενημερωτική εκδήλωση. 

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), Ευάγγελος Καλούσης, παρουσία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα σε εκδήλωση του Συνδέσμου, οι πωλήσεις γάλακτος και ψωμιού το πρώτο δίμηνο του έτους μειώθηκαν κατά 5% με 7%, ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης της αγοραστικής δύναμης αλλά και της αρνητικής ψυχολογίας των καταναλωτών.

Η καθίζηση της κατανάλωσης είναι γενική, με τον «ιό της αβεβαιότητας» να έχει χτυπήσει όλες σχεδόν τις κατηγορίες προϊόντων. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της IRI, την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου παρατηρήθηκε καθίζηση των πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ, με τη μείωση να διαμορφώνεται σε πρωτοφανή επίπεδα της τάξης του 15% (!).

Το σοκ στην αγορά είναι μεγάλο, με δεδομένο ότι η πτώση των πρώτων ημερών του Μαρτίου, έρχεται σε συνέχεια των αρνητικών επιδόσεων του Φεβρουαρίου (-2,9%) και του Ιανουαρίου (-10%). Δυσοίωνες είναι προβλέψεις και για το υπόλοιπο του 2017, με την εταιρεία ερευνών να προβλέπει υποχώρηση των πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ κατά 3,6% στο σύνολο του έτους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις, τύπου «Μαρινόπουλου».

Να σημειωθεί πως με βάση πρόσφατη έρευνα της Nielsen, οι πωλήσεις στον χώρο των σούπερ μάρκετ την περσινή χρονιά υποχώρησαν κατά 4,1% και έκλεισαν σε περίπου 10,75 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή ήταν το μακρινό 2005!

Η παραπάνω εξέλιξη έχει σημάνει συναγερμό στο λιανεμπόριο τροφίμων, το οποίο αναζητά τρόπους για να αναθερμάνει το αγοραστικό ενδιαφέρον.