ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: «Καυτή πατάτα» στη διαπραγμάτευση Αθήνας - δανειστών οι περικοπές στις συντάξεις

Δημοσίευση 4 Απριλίου 2017, 11:20 / Ανανεώθηκε 4 Απριλίου 2017, 11:58
Bloomberg: «Καυτή πατάτα» στη διαπραγμάτευση Αθήνας - δανειστών οι περικοπές στις συντάξεις
Facebook Twitter Whatsapp

Στις περικοπές στις συντάξεις αναφέρεται εκτενώς με δημοσίευμά του Bloomberg, χαρακτηρίζοντάς το «καυτή πατάτα» καθώς εκτιμά ότι είναι το κομβικό σημείο για τη διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στις περικοπές στις συντάξεις αναφέρεται εκτενώς με δημοσίευμά του Bloomberg, χαρακτηρίζοντάς το «καυτή πατάτα» καθώς εκτιμά ότι είναι το κομβικό σημείο για τη διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το δημοσίευμα η Ελλάδα αναμένεται να χάσει ένα ακόμα ορόσημο, το οποίο η ίδια έθεσε, καθώς δεν αναμένεται ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στο επικείμενο Eurogroup της 7ης Απριλίου, στη Μάλτα.

Ως ένας από τους κύριους λόγους για την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις το Bloomberg αναφέρει την επιμονή της ελληνικής κυβέρνησης οι νέες περικοπές στις συντάξεις να ισχύσουν σταδιακά και πάντως όχι από τo 2019 – χρονιά εκλογών – όπως επιθυμούν οι δανειστές της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους δανειστές πιέζει την Αθήνα να εξοικονομήσει 1,8 δισ. ευρώ, το 1% του ΑΕΠ, μέσω περικοπών στις συντάξεις, καθώς η Ελλάδα δαπανά περίπου το 13,3% του ΑΕΠ της στην καταβολή συντάξεων, το υψηλότερο ποσοστό στη ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει κατορθώσει ακόμα να συστήσει ένα αποτελεσματικό σύστημα πρόνοιας. Σαν αποτέλεσμα οι συντάξεις έχουν καταστεί το de facto δίχτυ ασφαλείας για αρκετές οικογένειες. Είναι ενδεικτικό, σημείωνει το Bloomberg, ότι σύμφωνα με σχετική έρευνα που διεξήχθη τον περασμένο Ιανουάριο, το 49% των ελληνικών νοικοκυρών στηρίζονταν στις συντάξεις ως κύρια πηγή εσόδων.

Έτσι τυχόν περαιτέρω περικοπές είναι ένα ακανθώδες ζήτημα που η ελληνική κυβέρνηση δύσκολα θα μπορέσει να “πουλήσει” στους ψηφοφόρους με δεδομένο, μάλιστα, ότι το συνταξιοδοτικό ήταν μια αλλοτινή κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, την οποία, όμως, έχει ήδη υπερβεί.