ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ασφυξία» στην αγορά από την καθυστέρηση στην Αξιολόγηση: Μείωση της ρευστότητας και νέα λουκέτα

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 6 Απριλίου 2017, 09:38 / Ανανεώθηκε 6 Απριλίου 2017, 12:27
«Ασφυξία» στην αγορά από την καθυστέρηση στην Αξιολόγηση: Μείωση της ρευστότητας και νέα λουκέτα
Facebook Twitter Whatsapp

Σε... στάση αναμονής οι ξένοι επενδυτές

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Βαρύ τίμημα πληρώνει η πραγματική οικονομία, λόγω της  αβεβαιότητας που προκαλεί η πολύμηνη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της Αξιολόγησης, ενώ από την άλλη η αγορά μοιάζει να βρίσκεται σε καθεστώς ασφυξίας και ομηρίας. 

Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για επιβράδυνση της οικονομίας και νέα  προβλήματα, τα οποία παρήχθησαν τελευταία και τα οποία  κινδυνεύουν να καταστούν ανυπέρβλητα αν δεν ολοκληρωθεί τάχιστα η β' Αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου. 

Μάλιστα, αναφέρονται σε συγκεκριμμένους τομείς της οικονομίας που οδηγούνται σε ασφυξία με επιπτώσεις στη ρευστότητα στην αγορά, στα κόκκινα δάνεια, στις καταθέσεις, στη  μείωση του τζίρου, στα λουκέτα στην αγορά και στο πάγωμα των επενδυτικών σχεδίων.

Μείωση της ρευστότητας στην αγορά

Στα 5 δισ. ευρώ φτάνουν πλέον οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα, καθώς αυξήθηκαν κατά 500 εκατ. ευρώ από το τέλος του 2016 με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της Αξιολόγησης έχει παγώσει τις εκταμιεύσεις του δημοσίου προς τους ιδιώτες  που αφορούν από επιστροφές φόρων και ΦΠΑ μέχρι εξόφληση οφειλών σε προμηθευτές. 

Μόνον αν ολοκληρωθεί η Αξιολόγηση η χώρα μας θα λάβει χρήματα  ως δόση τα οποία  θα κατευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα.

Μείωση των καταθέσεων στις τράπεζες 

Η κατάσταση  εδώ είναι αποκαρδιωτική, καθώς μετά από πολλούς μήνες (μετά το 2015) ενώ  άρχισαν να επιστρέφουν χρήματα στις Τράπεζες, αίφνης τους τελευτασίους τρεις μήνες τα πράγματα πήραν αρνητική τροπή θυμίζοντας μέρες του πρώτου εξαμήνου του 2015 ή του 2012.

Από την αρχή του χρόνου εκτιμάται ότι αποσύρθηκαν περίπου 3 δισ. ευρώ και έτσι οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων διαμορφώνονται πλέον στα 119 δισ. ευρώ.

Νέα λουκέτα στην αγορά εξαιτίας της πτώσης του τζίρου

Μόνο στον κλάδο των τροφίμων, δηλαδή στα Σούπερ Μάρκετ, τα στοιχεία των πρώτων μηνών του 2017 αποτυπώνουν ραγδαία μείωση του τζίρου που οδηγεί αυτόματα σε νέα λουκέτα.

Οι πωλήσεις στα Σούπερ Μάρκετ μειώθηκαν κατά 10% Ιανουάριο και Μάρτιο και μόνον τον Φεβρουάριο καταγράφηκε άνοδος 2,9%. Οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις,παρά τις εκπτώσεις, είδαν να μειώνεται μέχρι 20% ο τζίρος τους,με αποτέλεσμα το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο τα λουκέτα στην αγορά  να φτάσουν τα 8.511 όταν οι νέες επιχειρήσεις που άνοιξαν (7.687) ήταν κατά 924 λιγότερες από όσες έκλεισαν.

Στο... περίμενε τα επενδυστικά σχέδια 

Σε αναμονή βρίσκονται εγχώριοι και ξένοι επενδυτές που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά. Με εξαίρεση το λιανεμπόριο,και τα ξενοδοχεία στους υπόλοιπους κλάδους δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.