ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης στους δικαιούχους

του Ανδρέα Πετρόπουλου - Δημοσίευση 6 Απριλίου 2017, 10:52 / Ανανεώθηκε 6 Απριλίου 2017, 10:35
Αναδρομικά το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης στους δικαιούχους
Facebook Twitter Whatsapp

Το ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) δεν περιέχει ούτε «κρυφούς κόφτες» ούτε «παγίδες» για τους αιτούντες, αλλά τηρεί όλους τους κανόνες της διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης του δημόσιου χρήματος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) δεν περιέχει ούτε «κρυφούς κόφτες» ούτε «παγίδες» για τους αιτούντες, αλλά τηρεί όλους τους κανόνες της διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης του δημόσιου χρήματος, σημειώνει σε non paper το υπουργείο Εργασίας, προσθέτοντας ότι "για τους συμπολίτες μας σε έσχατη ένδεια έχουν εξασφαλιστεί 750 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό".

Απαντώντας σε δημοσιεύματα και δηλώσεις στελεχών κυρίως της Νέας Δημοκρατίας, το υπουργείο σημειώνει ακόμη ότι ορισμένοι αιτούντες (λίγο περισσότεροι από 10.000) είτε δεν δήλωσαν ποσά που είχαν λάβει είτε δεν καταμέρισαν αυτά τα ποσά στο κρίσιμο χρονικό διάστημα του εξαμήνου ή δήλωσαν λάθος τραπεζικό λογαριασμό ή έκαναν διπλή αίτηση.

Τέλος διευκρινίζει ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑ δεν κλείνει ποτέ, όσοι το δικαιούνται θα το λάβουν αναδρομικά.

Αναλυτικά, το υπουργείο σημειώνει:

 1. Το ΚΕΑ δεν απευθύνεται σε όλες τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού ούτε σε όλους τους πολίτες με χαμηλό εισόδημα. Απευθύνεται σε όσους βρίσκονται σε κατάσταση απόλυτης ένδειας. Ως εκ τούτου το εισοδηματικό όριο, δηλαδή το εισόδημα κάτω από το οποίο ένας πολίτης δικαιούται ΚΕΑ είναι χαμηλό.

2.Για τον υπολογισμό του αθροίζονται κάθε λογής εισοδήματα (από εργασία, επιδόματα, επιδοτήσεις κ.λπ.) που έχει λάβει ο αιτών το τελευταίο εξάμηνο πριν από την υποβολή της αίτησής του. Αυτός ο σχεδιασμός του ΚΕΑ υπήρχε εξαρχής και ήταν γνωστός. Οι πολίτες και τα Μέσα Ενημέρωσης πληροφορήθηκαν τα χαρακτηριστικά του ΚΕΑ με Δελτία Τύπου, ενημερωτικά φυλλάδια, συνεντεύξεις, με κάθε δυνατό τρόπο.

3. Το ηλεκτρονικό σύστημα του ΚΕΑ ελέγχει την ακρίβεια όσων δηλώνει ο αιτών και το αποτέλεσμα αυτού του ελέγχου ανακοινώνεται στον ενδιαφερόμενο. Ορισμένοι αιτούντες (λίγο περισσότεροι από 10.000) είτε δεν δήλωσαν ποσά που είχαν λάβει είτε δεν καταμέρισαν αυτά τα ποσά στο κρίσιμο χρονικό διάστημα του εξαμήνου ή δήλωσαν λάθος τραπεζικό λογαριασμό ή έκαναν διπλή αίτηση (μία φορά ως μέλος νοικοκυριού και άλλη μία ως μεμονωμένο πρόσωπο). Γι’ αυτόν τον λόγο το σύστημα του ΚΕΑ «πάγωσε» την καταβολή έως ότου κάνουν νέα δήλωση με ακριβή στοιχεία. Όταν γίνει αυτό - υπενθυμίζουμε ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑ δεν κλείνει ποτέ - θα λάβουν το ποσό που δικαιούνται και, εφόσον αυτό δικαιολογείται, αναδρομικά.