ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσο βαθιά θα μπει το «μαχαίρι» στις νέες συντάξεις - Τι αλλάζει στον υπολογισμό τους

του Ανδρέα Πετρόπουλου - Δημοσίευση 7 Απριλίου 2017, 12:53 / Ανανεώθηκε 7 Απριλίου 2017, 12:55
Πόσο βαθιά θα μπει το «μαχαίρι» στις νέες συντάξεις - Τι αλλάζει στον υπολογισμό τους
Facebook Twitter Whatsapp

Μικρότερες από τις προβλεπόμενες και μεσοσταθμικά στο 14% θα είναι τελικά οι μειώσεις στις νέες συντάξεις, με βάση την χθεσινή εγκύκλιο του υφυπουργού Εργασίας, Τάσου Πετρόπουλου. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μικρότερες από τις προβλεπόμενες και μεσοσταθμικά στο 14% θα είναι τελικά οι μειώσεις στις νέες συντάξεις, με βάση την χθεσινή εγκύκλιο του υφυπουργού Εργασίας, Τάσου Πετρόπουλου

Και αυτό καθώς ο υπολογισμός με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (πληθωρισμός) αυξάνει τις συντάξιμες αποδοχές και αλλάζει επί τα βελτίω τις προβλέψεις του Νόμου Κατρούγκαλου

Πιο αναλυτικά, με την εγκύκλιο ανοίγει ο δρόμος για να αρχίσει η έκδοση νέων συντάξεων (υπλογίζονται σε 55.000) για τις αιτήσεις που κατατέθηκαν μετά τις 12 Μαΐου 2016. 

Οι νέες συντάξεις θα υπολογιστούν με βάση τον πληθωρισμό και στο υπουργείο εκτιμούν ότι  υπολογισμός αυτός προκαλεί προσαύξηση (των συντάξιμων αποδοχών) για  τα έτη  2002-2010, ενώ δεν επηρεάζει καθόλου τις αμοιβές των ετών 2015 και 2016. Επίσης έχει αρνητική επίδραση για τα έτη 2011-2014, όταν οι μισθοί μειώθηκαν σημαντικά. 

Συνεπώς, θεωρούν πως οι συντάξιμες αποδοχές με  το νέο τρόπο θα είναι αυξημένες έως και κατά 10%, και για το λόγο αυτό οι (τελικές) μειώσεις στις νέες συντάξεις θα περιοριστούν σε ορισμένες περιπτώσεις σημαντικά σε σχέση με τις μειώσεις των συντάξεων που προέβλεπε ο υπολογισμός με βάση την μεταβολή των μισθών.

Οι μειώσεις θα κυμανθούν μεσοσταθμικά στο 10% - με 14%

Σύμφωνα με την εγκύκλιο «για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές του ασφαλισμένου για κάθε ημερολογιακό έτος, προσαυξανόμενες σύμφωνα με τον δείκτη πληθωρισμού της ΕΛΣΤΑΤ».

Βάσει της εγκυκλίου, η σύνταξη για παράδειγμα, μισθωτού - ασφαλισμένου στο ΙΚΑ που το 2002 είχε μισθό 500 ευρώ, ο οποίος έφτασε στο τέλος του 2016 σε 735 ευρώ, θα υπολογιστεί το 2017 με συντάξιμο μισθό που αναπροσαρμοσμένος με τον πληθωρισμό, θα φθάσει τα 812,65 ευρώ.