ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη Βουλή ο εξωδικαστικός συμβιβασμός – Ποιες επιχειρήσεις εντάσσονται – Η διαδικασία

Δημοσίευση 7 Απριλίου 2017, 21:11 / Ανανεώθηκε 7 Απριλίου 2017, 21:52
Στη Βουλή ο εξωδικαστικός συμβιβασμός – Ποιες επιχειρήσεις εντάσσονται – Η διαδικασία
Facebook Twitter Whatsapp
Στη Βουλή κατατέθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, έπειτα από τη συμφωνία με το κουαρτέτο των δανειστών.

Στη Βουλή κατατέθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, έπειτα από τη συμφωνία με το κουαρτέτο των δανειστών.

στον εξωδικαστικό συμβιβασμό θα μπορούν να υπαχθούν υπερχρεωμένες κατά τη δημοσίευση του νόμου επιχειρήσεις, χωρίς να αποκλείονται οι ατομικές και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αρκεί να είναι βιώσιμες.

Η αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού θα ζητά πλήρες «πόθεν έσχες» τόσο του επιχειρηματία, όσο και της επιχείρησης, κάτι που απαιτεί χρόνο προετοιμασίας ήδη από σήμερα αν η επιχείρηση ενδιαφέρεται να ξεκινήσει τις διαδικασίες με την έναρξη εφαρμογής της πλατφόρμας.

Διαβάστε το νομοσχέδιο

Διαβάστε την αιτιολογική έκθεση

Η διαδικασία

Η αίτηση ένταξης στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού θα είναι προ - τυποποιημένη και θα συμπληρώνονται στοιχεία της επιχείρησης και του ελεύθερου επαγγελματία καθώς και τα χρέη ανά πιστωτή (τράπεζα, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές και εργαζομένους). Με το που θα εισάγεται η αίτηση στο σύστημα, θα ειδοποιούνται αμέσως οι τράπεζες και το Δημόσιο. Με κριτήρια που θα καθορίζει ο νόμος, οι διαδικασίες εξωδικαστικού συμβιβασμού θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένες για τις μικρές επιχειρήσεις - οφειλέτες, οι διαδικασίες για τις μεσαίες θα ακολουθούν ένα μεικτό σύστημα, ενώ για τους μεγάλους οφειλέτες θα προβλέπονται διαπραγματεύσεις με φυσική παρουσία.

Οι μικρές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες όταν υποβάλλουν αίτηση, θα αναμένουν την ανταπόκριση των πιστωτών τους. Αν δεν υπάρχει καμία, τότε θα θεωρείται ότι ο οφειλέτης δεν είναι βιώσιμος. Ωστόσο, αν εκπρόσωπος του Δημοσίου (π.χ. εφορία, ασφαλιστικό ταμείο) υποβάλει μέσα στην πλατφόρμα πρόταση διευθέτησης οφειλών, υποχρεωτικά θα πρέπει να ανταποκρίνονται και οι υπόλοιποι πιστωτές. Δηλαδή να γνωστοποιούν και το δικό τους σχέδιο εξυγίανσης.

Αφού υποβληθούν οι προτάσεις από τους πιστωτές, τότε θα αναζητείται πάλι μέσα από την πλατφόρμα η επίτευξη συμφωνίας. Εφόσον το 60% των πιστωτών -ως προς το ύψος του χρέους- συμφωνήσουν σε συγκεκριμένη λύση, τότε θα πραγματοποιείται συνάντηση με διαμεσολαβητή, όπου και θα επικυρώνεται το σχέδιο εξυγίανσης. Η διαδικασία αυτή προβλέπει μία συνάντηση και αφορά κυρίως τις μικρές επιχειρήσεις.

Η διαδικασία της εξεύρεσης λύσης θα κρατά μέχρι δύο μήνες. Για το διάστημα αυτό θα παύουν προσωρινά τα όποια καταδιωκτικά μέτρα των πιστωτών προς τον οφειλέτη επιχειρηματία. Αν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία και απαιτείται κι άλλο χρονικό διάστημα, τότε εφόσον συμφωνεί το 60% των πιστωτών θα δίνεται κι άλλη παράταση, με το ανώτατο επιτρεπόμενο χρονικό διάστημα να φτάνει μέχρι τους έξι μήνες. Η τελευταία πρόβλεψη γίνεται κυρίως για τις μεγάλες επιχειρήσεις και για εκείνες με υψηλά ληξιπρόθεσμα χρέη σε περισσότερους από έναν πιστωτή.

Στη διορία της δίμηνης διαπραγμάτευσης θα υπάρχει η δυνατότητα της πραγματοποίησης μέχρι τριών συναντήσεων οφειλέτη - πιστωτών υπό τον διαμεσολαβητή. Για τις μεγάλες επιχειρήσεις π.χ. στην πρώτη συνάντηση θα συμφωνείται η εταιρεία που θα επιλέγεται για να κάνει τη μελέτη βιωσιμότητας. Στη δεύτερη θα προτείνονται οι λύσεις και στην τρίτη θα επιδιώκεται η συμφωνία για το τελικό σχέδιο εξυγίανσης.