ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια σενάρια εξετάζονται για τις μειώσεις των συντάξεων το 2019 - Τα αντίμετρα και ποιους αφορούν

του Ανδρέα Πετρόπουλου - Δημοσίευση 9 Απριλίου 2017, 21:42 / Ανανεώθηκε 9 Απριλίου 2017, 21:24
Ποια σενάρια εξετάζονται για τις μειώσεις των συντάξεων το 2019 - Τα αντίμετρα και ποιους αφορούν
Facebook Twitter Whatsapp

 "'Oλες οι μειώσεις στις συντάξεις θα αφορούν στο 2019, ωστόσο θα υπάρξει μέριμνα προστασίας των πλέον αδύναμων, ενώ μια σειρά μέτρα (π.χ. φαρμακευτική δαπάνη) θα λειτουργήσουν αντισταθμιστικά στις απώλειες", σημειώνουν παράγοντες του υπουργείου Εργασίας που αναζητούν τρόπους να μην γίνουν ακραίες μειώσεις στις προσωπικές διαφορές

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 "'Oλες οι μειώσεις στις συντάξεις θα αφορούν στο 2019, ωστόσο θα υπάρξει μέριμνα προστασίας των πλέον αδύναμων, ενώ μια σειρά μέτρα (π.χ. φαρμακευτική δαπάνη) θα λειτουργήσουν αντισταθμιστικά στις απώλειες", σημειώνουν παράγοντες του υπουργείου Εργασίας που αναζητούν τρόπους να μην γίνουν ακραίες μειώσεις στις προσωπικές διαφορές. "Δεν θα "κουρέψουμε" το σύνολο των προσωπικών διαφορών", σημειώνει η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εργασίας εξετάζει το ενδεχόμενο οι τελικές μειώσεις στις συντάξιμες αποδοχές από το 2019 να μην υπερβούν το 20% με 25%. Για το λόγο αυτό δεν θα περικοπεί το σύνολο των προσωπικών διαφορών που κυμαίνεται από 5% έως και 39%, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.

Από εκεί και πέρα το υπουργείο Εργασίας έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο αντίμετρων, όπως η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης (αναλόγως του ύψους των περικοπών) με στόχο ακόμα και τον μηδενισμό της συμμετοχής (στα φάρμακα) των χαμηλοσυνταξιούχων.

Στο ίδιο πλαίσιο περιλαμβάνονται και μέτρα για την ενίσχυση της οικογένειας με επέκταση του επιδόματος σε πρώτο και δεύτερο παιδί, επιδότηση θέσεων εργασίας για τη νέα γενιά, στοχευμένο στεγαστικό πρόγραμμα, με επιδότηση ενοικίου, επέκταση των βρεφονηπιακών σταθμών καθώς και αναπτυξιακές δράσεις μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.