ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Στα μισά του δρόμου οι συζητήσεις για την Ελλάδα - Προκαταβολικά οι λεπτομέρειες για το χρέος

Δημοσίευση 12 Απριλίου 2017, 13:00 / Ανανεώθηκε 12 Απριλίου 2017, 15:02
Λαγκάρντ: Στα μισά του δρόμου οι συζητήσεις για την Ελλάδα - Προκαταβολικά οι λεπτομέρειες για το χρέος
Facebook Twitter Whatsapp

«Το ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Οι συζητήσεις για την Ελλάδα βρίσκονται στα μισά του δρόμου», δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντσημειώνοντας ότι το Ταμείο επεξεργάζεται ακόμα τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

Στο περιθώριο ομιλίας της σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες, η κυρία Λαγκάρντ σημείωσε ότι συνεχίζεται η δουλειά για να αξιολογηθεί αν το Ταμείο μπορεί να δανείσει την Ελλάδα, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα, ενώ επανέλαβε την εκτίμηση ότι θα χρειαστεί αναδιάρθρωση του χρέουςαλλά το πως θα γίνει θα αποφασιστεί μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, το 2018.

Όπως τόνισε, η συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα πρέπει να είναι «σύμφωνη με τους κανόνες του ΔΝΤ»​ και παράλληλα, επεσήμανε πως όλες οι λεπτομέρειες θα πρέπει να συμφωνηθούν προκαταβολικά. 

Η κυρία Λαγκάρντ, υιοθετώντας ουσιαστικά τη γραμμή Σόιμπλε, υποστήριξε ότι το Ταμείο δεν θα επιμείνει σε μέτρα για το χρέος πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος. 

Η ίδια εξήγησε ότι προκειμένου να μπορεί να προτείνει στο ΔΣ του Ταμείου τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, πρέπει να υπάρχουν «ικανοποιητικό επίπεδο δέσμευσης» από τους πιστωτές της Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους. Υπογράμμισε, δε, πως ό,τι αποφασιστεί τώρα πρέπει να ξεπερνά μια γενική λίστα των παρεμβάσεων που έχει ήδη παρουσιαστεί και να υπάρχουν συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά της ελάφρυνσης.

Σε άλλο σημείο, η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι οι εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα τις «τελευταίες εβδομάδες» είναι στη «σωστή κατεύθυνση» και ότι συμφωνήθηκε τελικά ένα «πακέτο πολιτικών» για να στηρίξει την ελληνική οικονομία. 

Αυτό το πακέτο, σημείωσε, θα νομοθετηθεί τώρα και θα εφαρμοστεί σε περίοδο που οι «συνθήκες ανάπτυξης» θα έχουν βελτιωθεί.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, αναφερόμενη συγκεκριμένα στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, τόνισε πως είναι λάθος να κατηγορείται το ΔΝΤ ότι ζητάει περισσότερη «λιτότητα», καθώς αυτό που ζητάει είναι την εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί το 2016, χωρίς να ανασταλούν οι ήδη εφαρμοσμένες μεταρρυθμίσεις.

Πρόσθεσε επίσης, ότι το πακέτο αυτό περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στο φόρο εισοδήματος που διευρύνουν τη φορολογική βάση. 

«Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας ενισχύεται»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε πως η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη ενισχύεται, ωστόσο προειδοποίησε ότι η αύξηση του προστατευτισμού θέτει σε κίνδυνο τα επιτεύγματα των προηγούμενων ετών.

«Μετά από έξι χρόνια απογοητευτικής ανάπτυξης, η παγκόσμια οικονομία κερδίζει ορμή», ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ και πρόσθεσε:

«Την ίδια στιγμή, υπάρχουν ξεκάθαροι κίνδυνοι: η πολιτική αβεβαιότητα στην Ευρώπη και αλλού, η απειλή του προστατευτισμού πάνω από το παγκόσμιο εμπόριο και οι πιο σφικτές παγκόσμιες χρηματοοικονομικές συνθήκες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν διασπαστικές εκροές κεφαλαίων».

«Η προώθηση πιο ανθεκτική ανάπτυξης απαιτεί περισσότερη συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο – και όχι λιγότερη», ανέφερε ακόμη η επικεφαλής του Ταμείου. «Ο περιορισμός του εμπορίου θα αποτελούσε ένα τραύμα που επιφέραμε στους εαυτούς μας», προειδοποίησε.

«Χρειάζεται επίσης να συνεργαστούμε για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού κλάδου – και αυτό περιλαμβάνει ένα πιο ισχυρό παγκόσμιο δίχτυ ασφαλείας για να βοηθήσουμε τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν καλύτερα την μεταβλητότητα στις κεφαλαιακές ροές σε περιόδους αναταράξεων», κατέληξε.