ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες φορολογικές υποθέσεις θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα

Δημοσίευση 18 Σεπτεμβρίου 2017, 16:55 / Ανανεώθηκε 18 Σεπτεμβρίου 2017, 16:17
Ποιες φορολογικές υποθέσεις θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα
Facebook Twitter Whatsapp

Διευκρινίσεις για την απόφαση του να δίνεται προτεραιότητα στον έλεγχο εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει την παραγραφή τους, δίνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Διευκρινίσεις για για τις φορολογικές υποθέσεις που θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα από τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ προσδιορίζει νέα εγκύκλιος. Όπως τονίζουν κύκλοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων η απόφαση για την προτεραιοποίηση των ελέγχων στις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις δεν οδηγεί στην παραγραφή υποθέσεων αλλά στηρίζεται στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που προβλέπει τον χρόνο παραγραφής των υποθέσεων.

Μια από τις κατηγορίες αυτών των υποθέσεων είναι αυτές που αφορούν χρήσεις από το 2005 και πριν. Στην απόφαση σημειώνεται ότι θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα υποθέσεις του 2005 και προηγούμενων ετών υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν υποβληθεί για αυτές φορολογικές δηλώσεις. Γεγονός που σημαίνει, ότι οι υποθέσεις των ετών αυτών για τις οποίες έχουν υποβληθεί φορολογικές δηλώσεις δεν περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες του ελεγκτικού μηχανισμού.

Σημειώνεται ότι η απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή για τα κριτήρια προτεραιοποοίησης των ελέγχων πρόκειται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ενώ αμέσως μετά αναμένεται να εκδοθεί και σχετική εγκύκλιος για περαιτέρω διευκρινίσεις για τους ελέγχους των υποθέσεων αυτών.