ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Οι αγορές ανησυχούν για την Ελλάδα - Έρχεται ο λογαριασμός

Δημοσίευση 20 Σεπτεμβρίου 2017, 14:18 / Ανανεώθηκε 20 Σεπτεμβρίου 2017, 17:50
Bloomberg: Οι αγορές ανησυχούν για την Ελλάδα - Έρχεται ο λογαριασμός
Facebook Twitter Whatsapp

Ιδιαίτερα επιφυλακτικές εμφανίζονται οι αγορές εν όψει του τελευταίου έτους του προγράμματος διάσωσης για την Ελλάδα τονίζει το πρακτορείο Bloomberg.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ιδιαίτερα επιφυλακτικές εμφανίζονται οι αγορές εν όψει του τελευταίου έτους του προγράμματος διάσωσης για την Ελλάδα τονίζει το πρακτορείο Bloomberg. 

«Καθώς η χώρα εισέρχεται στο τελευταίο έτος του προγράμματος διάσωσης, παραμένουν ερωτήματα αναφορικά με το αν θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της όταν το πρόγραμμα λήξει. Στο άμεσο μέλλον, όμως, με τους εκπροσώπους των πιστωτών να βρίσκονται στην Αθήνα από την προηγούμενη εβδομάδα για την τρίτη αξιολόγηση, άλλες ανησυχίες είναι μεγαλύτερες: Η αξιολόγηση θα είναι διαφορετική από τις δύο προηγούμενες; Τι ρόλο θα διαδραματίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Θα υλοποιήσει η Ελλάδα τα 95 μέτρα της αξιολόγησης εγκαίρως;», αναφέρει το δημοσίευμα και συμπληρώνει:

«Η αναθεώρηση ξεκινά επίσημα στα μέσα Οκτωβρίου και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ελλάδα έχει ως στόχο να ολοκληρώσει την απαραίτητη αξιολόγηση μέχρι τον Νοέμβριο. Παρόλα αυτά, η ανησυχία ότι και αυτή η αξιολόγηση- όπως οι δύο προηγούμενες- θα 'τραβήξει' μέχρι το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο, πυροδοτεί έναν νέο, αρνητικό κύκλο στις αγορές. Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν η χειρότερη για τα ελληνικά ομόλογα από τον Ιούνιο του 2016». 

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται: «Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο πιθανά αποτελέσματα:Τόσο αξιωματούχοι της κυβέρνησης, όσο και των πιστωτών υποστηρίζουν πως ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση για το πρόγραμμα διάσωσης μέχρι το τέλος του έτους, δίνοντας στη χώρα τον χρόνο να συγκεντρώσει περισσότερα κεφάλαια από τις αγορές και ανοίγοντας τον δρόμο για την επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι το τέλος του έτους -ή ακόμη και στους πρώτους μήνες του επόμενου έτους- θα βοηθούσε την Ελλάδα να κερδίσει την απαιτούμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών", αναφέρει το δημοσίευμα και καταλήγει: «Οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις, από την άλλη πλευρά, θα μπορούσαν να επηρεάσουν το κλίμα των επενδυτών και να εμποδίσουν την προσπάθεια της χώρας να αποχωρήσει από το πρόγραμμα διάσωσης το επόμενο καλοκαίρι, ώστε να χρηματοδοτήσει τον εαυτό της».