ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Νέα έξοδος της Αθήνας στις αγορές - Εξετάζεται ανταλλαγή ομολόγων

Δημοσίευση 20 Σεπτεμβρίου 2017, 22:20 / Ανανεώθηκε 21 Σεπτεμβρίου 2017, 00:11
Reuters: Νέα έξοδος της Αθήνας στις αγορές - Εξετάζεται ανταλλαγή ομολόγων
Facebook Twitter Whatsapp

Το έδαφος για την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης και την επιστροφή της στις διεθνείς αγορές ετοιμάζει η Αθήνα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το έδαφος για την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης και την επιστροφή της στις διεθνείς αγορές ετοιμάζει η Αθήνα, εξετάζοντας πρακτικές που θα βελτίωναν την ρευστότητα της.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι «Σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε κάποιες ασκήσεις διαχείρισης χρέους... για να βελτιώσουμε τη ρευστότητα» κάνοντας ταυτόχρονα γνωστό ότι η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να βγει στη δευτερογενή αγορά ομολόγων με νέα ομόλογα που θα αντικαταστήσουν 20 ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 32 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο.

 «Σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας ύψους 12-14 δισ. ευρώ για τους 9-12 μήνες μετά τη λήξη του μνημονίου» δήλωσε παράλληλα ένας από τους αξιωματούχους. «Αυτό θα δείξει ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της έως τα μέσα του 2019, στη χειρότερη περίπτωση» πρόσθεσε.

Η Αθήνα θέλει να προχωρήσει στην έκδοση τουλάχιστον δύο νέων ομολόγων μέχρι το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, δήλωσε ο αξιωματούχος και προχώρησε στην ανάλυση του εν λόγω σχεδίου τονίζοντας«το σχέδιο μας είναι για δύο ή τρεις νέες εκδόσεις αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Αν οι συνθήκες στις αγορές είναι ευνοϊκές, αυτό μπορεί να έλθει νωρίτερα».

«Το σχέδιο της Αθήνας είναι πιο μετριοπαθές αυτή τη φορά αλλά αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο βήμα προς την επιστροφή της χώρας στις μεγαλύτερες ομολογιακές εκδόσεις» σχολιάζει το Reuters.

Σημειώνεται ότι τα 20 ομόλογα είχαν εκδοθεί το 2012 στο πλαίσιο του PSI, στο πλαίσιο «κουρέματος» των ιδιωτών ομολογιούχων, ενώ το παραπάνω σενάριο βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση.