ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΒ: Όλοι πλέον μιλούν για επενδύσεις – Πρέπει να λυθεί το ασφαλιστικό

Δημοσίευση 21 Σεπτεμβρίου 2017, 16:10 / Ανανεώθηκε 21 Σεπτεμβρίου 2017, 18:23
ΣΕΒ: Όλοι πλέον μιλούν για επενδύσεις – Πρέπει να λυθεί το ασφαλιστικό
Facebook Twitter Whatsapp

Ο ΣΕΒ διαβλέπει «αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικές ηγεσίες συνδιαλέγονται με την κοινωνία, πέρα από το απλοϊκό δίπολο αριστερά- δεξιά, αλλά στη βάση αποτελεσματικών λύσεων στα προβλήματα».

Στην παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ αναφέρεται ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του, εκτιμώντας πως όλοι έχουν αρχίσει να αναφέρονται στις «στις επενδύσεις που θα φέρουν δουλειές και την πολυπόθητη ανάπτυξη».

Ο Σύνδεσμος διαβλέπει «αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικές ηγεσίες συνδιαλέγονται με την κοινωνία, πέρα από το απλοϊκό δίπολο αριστερά- δεξιά, αλλά στη βάση αποτελεσματικών λύσεων στα προβλήματα».

Συγκρίνοντας τις δύο ομιλίες εκτιμά ότι αυτές σηματοδοτούν τέλος εποχής καθώς «όλοι πλέον συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν δεσμευτικοί περιορισμοί στην άσκηση οικονομικής πολιτικής» με αποτέλεσμα να «μετριάζουν κατά το δυνατόν, τις εξαγγελίες τους και να αναφέρονται όλο και εντονότερα στις αναπτυξιακές επιλογές που ανοίγονται για τη χώρα μας».

«Ο πρωθυπουργός», αναφέρει ο ΣΕΒ, «περιγράφει μια διαδικασία κυρίως μέσω κρατικών παρεμβάσεων, κοινοτικών ενισχύσεων, εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης στο δημόσιο-κατ' εξοχήν- αλλά και στον ιδιωτικό τομέα κοκ., που θα αυξήσουν την οικονομική δραστηριότητα και θα μειώσουν την ανεργία».

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ το ερώτημα που τίθεται είναι πόσο ισχυρή είναι η επενδυτική δραστηριότητα και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω της κρατικής παρέμβασης.

Σε ό,τι αφορά τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τον ΣΕΒ «εστιάζει στην εκτίναξη των ιδιωτικών επενδύσεων μέσα από τη μείωση της υπερφορολόγησης και την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που διαμορφώνουν ένα φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον, καθώς και στη βελτίωση της παιδείας και της επαγγελματικής κατάρτισης, αλλά και των εργασιακών σχέσεων με την απεξάρτηση του εργατικού συνδικαλισμού από κομματικές πατρωνίες».

«Το ερώτημα που τίθεται στη δική του περίπτωση είναι πόσο γρήγορα μπορεί να δημιουργηθεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών που υπόσχεται, καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι οι στόχοι που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους μας για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα είναι δεσμευτικά μέχρι το 2023. Επίσης σε ποιο βαθμό θα ανταποκριθούν οι επενδυτές, δεδομένου ότι οι στρεβλώσεις και η προσοδοθηρία είναι βαθιά ριζωμένες και η άρση τους πολιτικά δύσκολη» σημειώνει.

Ο ΣΕΒ τονίζει τέλος ότι και οι δυο πλευρές θεωρούν καταλυτική τη μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα ενώ εκφράζει τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι «καμιά από τις δύο ομιλίες δεν αναλύει σε μεγαλύτερο βάθος εναλλακτικά σενάρια διαχείρισης του ασφαλιστικού» το οποίο χαρακτηρίζει ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας.