ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μένει με «αστερίσκους» η Eldorado στην Ελλάδα – Ικανοποίηση στους εργαζόμενους

Δημοσίευση 21 Σεπτεμβρίου 2017, 21:29 / Ανανεώθηκε 22 Σεπτεμβρίου 2017, 11:02
Μένει με «αστερίσκους» η Eldorado στην Ελλάδα – Ικανοποίηση στους εργαζόμενους
Facebook Twitter Whatsapp

Η εταιρεία προειδοποιεί με «πάγωμα» των επενδύσεων εάν ναυαγήσει η διαιτησία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μετά από ένα μπρα ντε φερ αρκετών ημερών με την κυβέρνηση η Eldorado Gold αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά τη διακοπή των επενδύσεών της στις Σκουριές. Οι εργαζόμενοι της εταιρίας που διαδήλωσαν σήμερα, Πέμπτη έξω από τo υπουργείο Περιβάλλοντος είναι ανακουφισμένοι από την εξέλιξη καθώς προς ώρας διέσωσαν τις δουλειές τους. Την ίδια στιγμή, σε πολιτικό επίπεδο τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπολύουν πυρά κατά της κυβέρνησης για καθυστερήσεις στην επένδυση.

Στην ανακοίνωσή της η Eldorado σημειώνει πως είναι ικανοποιημένη από τον διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση και σε συνέχεια της έκδοσης αδειών για το ορυχείο της Ολυμπιάδας, ανέβαλε την απόφασή της να τεθούν οι εγκαταστάσεις της σε συντήρηση. Η εταιρεία όμως απηύθυνε σαφή προειδοποίηση πως εάν εκτροχιαστεί ο διάλογος, διατηρεί «το δικαίωμα να θέσει τις εγκαταστάσεις της σε κατάσταση συντήρησης εκ νέου». Και σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασε την ελπίδα – δεύτερη προειδοποίηση πως «η διαδικασία διαιτησίας που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα από την ελληνική κυβέρνηση θα ολοκληρωθεί εγκαίρως και αποτελεσματικά, προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων».

Ανακούφιση στους εργαζόμενους

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι εμφανίστηκαν ανακουφισμένοι στο άκουσμα της απόφασης της εταιρίας. «Μας ειδοποίησαν ότι η Eldorado ανακοίνωσε ότι παίρνει πίσω το τελεσίγραφο που λήγει σήμερα. Τα σωματεία είναι επάνω με τους Καναδούς και περιμένουμε να μας ενημερώσουν. Δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε» ανέφερε στο Newpost, η Χρύσα Ζαφειρούδα. Η ίδια, ο σύζυγός της και ο γιος της εργάζονται στα μεταλλεία. Όπως εξηγεί, η εταιρεία είχε θέσει - στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης εβδομάδας - τελεσίγραφο στην κυβέρνηση για να εκδοθούν οι εκκρεμείς άδειες. Εκδόθηκαν κάποιες, οι οποίες όμως δεν αφορούν στο σύνολο της επένδυσης.

«Εμείς ζητήσαμε συνολική λύση. Να μην σταματήσει καμία επένδυση, ούτε στις Σκουριές, ούτε σε άλλες περιοχές. Δεν ήταν λύση να απολυθούν όσοι δουλεύουν στις Σκουριές και να παραμείνουν οι άλλοι στις θέσεις τους. Ζητήσαμε να μιλήσουν να τα βρουν και να σταματήσουν να ανταλλάσσουν τελεσίγραφα στην πλάτη μας», λέει χαρακτηριστικά.

Πυρά από την αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση ναι μεν χαιρέτισε την απόφαση της εταιρείας, αλλά εξαπέλυσε τα πυρά της κατά της κυβέρνησης κατηγορώντας την για καθυστερήσεις και για μπρος – πίσω.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε: «Χαιρετίζω την παραμονή της Eldorado & ρωτώ: Γιατί χρειάστηκε τόσος χαμένος χρόνος, διεθνής διασυρμός & πιέσεις για να γίνουν τα αυτονόητα;».

Από την πλευρά του, το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του σχολιάζει πως «την προηγούμενη εβδομάδα, που ο σύμβουλος του κ.Τσίπρα έστελνε την Eldorado Gold στα τσακίδια, όπως διαβάζουμε στην ανακοίνωση της εταιρείας, «το ΥΠΕΝ εξέδωσε μια σειρά αδειών ρουτίνας για το έργο της Ολυμπιάδας, οι οποίες εκκρεμούσαν εδώ και πολύ καιρό». Επίσης, τις ίδιες μέρες ξεκίνησε και η διαδικασία της διαιτησίας»

«Η γνωστή διπλή γλώσσα. Τα υπουργεία και οι κρατικές υπηρεσίες άρχισαν να κινούνται όταν έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Οι τύχες των εργαζομένων και η επενδυτική εικόνα της χώρας μπαλάκι στα εσωκομματικά παιχνίδια τωνΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Έτσι, όμως, με ένα βήμα μπρος και δυο βήματα πίσω, δεν μπορεί η Ελλάδα να βγει από την κρίση» επισημαίνει το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη.