ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι επενδυτές και τα… fake news: Σύγκρουση για την αποχώρηση των καταριανών από τη Ζάκυνθο

Δημοσίευση 23 Σεπτεμβρίου 2017, 18:50 / Ανανεώθηκε 23 Σεπτεμβρίου 2017, 22:16
Οι επενδυτές και τα… fake news: Σύγκρουση για την αποχώρηση των καταριανών από τη Ζάκυνθο
Facebook Twitter Whatsapp

Αφορμή για την ανακοίνωση της εταιρείας, η οποία έχει, θέσει σε αναστολή, εδώ και καιρό, τα επενδυτικά σχέδιά της, υπήρξε η στοχοποίηση του Εμίρη του Κατάρ μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές στη Ζάκυνθο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αντιπαράθεση σε πολλά επίπεδα ξέσπασε με αφορμή την ανακοίνωση της εταιρείας του Κατάρ Al Rayyan όπου άφηνε αιχμές κατά της κυβέρνησης και απειλούσε με διακοπή των επενδυτικών της δραστηριοτήτων στην Ζάκυνθο. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε λόγο για «fake news», η εταιρεία απάντησε σε πολύ υψηλούς τόνους ενώ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν σφοδρά πυρά κατά των κυβερνητικών χειρισμών.

Στην ανακοίνωσή της, η Al Rayyan ανέφερε πως «τα σχέδια για την Ελλάδα ναυάγησαν, με το ζόρι δεν γίνονται επενδύσεις». «Το κράτος του Κατάρ, όπως και κάθε κράτος, κατά καιρούς συμβαίνει να αντιμετωπίζει κάποια πολιτικά ζητήματα, αλλά στην περίπτωση των επενδύσεων δεν έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες, πόσο μάλλον δυσφήμιση, παρά μόνο στην Ελλάδα».

Αφορμή για την ανακοίνωση της εταιρείας, η οποία έχει, θέσει σε αναστολή, εδώ και καιρό, τα επενδυτικά σχέδιά της, υπήρξε η στοχοποίηση του Εμίρη του Κατάρ μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές στη Ζάκυνθο.

Απαντώντας το βράδυ της Παρασκευής από την Πορτογαλία, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος επεσήμανε πως οι οικονομικές σχέσεις εμπιστοσύνης της Ελλάδας με το Κατάρ βρίσκονται στο καλύτερο σημείο των τελευταίων χρόνων και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει απόφαση του Κατάρ να αποσύρει το οικονομικό ενδιαφέρον του ιδίου και των επιχειρήσεων του από τη χώρα. Έκανε επίσης λόγο για fake news.

«Όσα δηλώνει η εταιρία Al Rayyan -αν πράγματι τα δηλώνει, γιατί παρόμοια επιστολή δεν έχει περιέλθει στην ελληνική κυβέρνηση- αφορούν αποκλειστικά την ίδια και σε καμία περίπτωση δεν αντανακλούν την πραγματικότητα των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας - Κατάρ», πρόσθεσε. 

Σήμερα, Σάββατο, η εταιρεία επανήλθε και απάντησε στον κ. Κατρούγκαλο, λέγοντας πως αναφερόταν στις επενδύσεις στη Ζάκυνθο. «Επειδή διαπιστώνουμε ότι από ορισμένες πλευρές επιχειρείται να δοθούν διαφορετικές προεκτάσεις στην ανακοίνωσή μας για διακοπή των επενδύσεών μας στην Ελλάδα, διευκρινίζουμε ρητά ότι αναφερθήκαμε στις επενδύσεις μας στη Ζάκυνθο και την οξιά, οι οποίες έχουν ανασταλεί λόγω δικαστικών εμπλοκών από το 2014 τουλάχιστον και συνεχίζονται μέχρι σήμερα, περιλαμβανομένων και διώξεων των εκπροσώπων μας ώστε να καθίσταται η επενδυτική μας δραστηριότητα στα έργα αυτά δύσκολη. Πέραν αυτού καμιά ερμηνεία της ανακοίνωσής μας δεν είναι αποδεκτή», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Πυρά από την αντιπολίτευση

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του, το Ποτάμι σχολίασε πως «χθες ήταν η Εldorado Gold που απειλούσε με αποχώρηση, μέχρι η κυβέρνηση να αναγκαστεί να ξεπαγώσει τις διαδικασίες για την επένδυση. Σήμερα είναι το Κατάρ που δηλώνει αποχώρηση από την Ελλάδα, καταγγέλλει αρνητικό επενδυτικό κλίμα και δηλώνει ότι "με το ζόρι επενδύσεις δεν γίνονται"». 

«Δεν ξέρουμε αν οι υποψήφιοι επενδυτές ασκούν πίεση επειδή κατάλαβαν ότι μόνο όταν φθάσει ο κόμπος στο χτένι οι υπουργοί αναγκάζονται να προχωρήσουν. Αυτό που περιμένουμε σε πρώτη φάση είναι τον σύμβουλο του πρωθυπουργού να τους στείλει στα τσακίδια», πρόσθεσε η Σεβαστουπόλεως.

«Η αποχώρηση ή ακόμη και ο θόρυβος πιθανής αποχώρησης μίας ακόμη επενδυτικής εταιρείας από την Ελλάδα δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην ήδη χαμηλή διεθνώς αξιοπιστία της χώρας για την προσέλκυση επενδύσεων και σε συνδυασμό με το έλλειμμα προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, η ανάπτυξη θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο ενώ η φορολογία θα αυξηθεί αντίστοιχα», δήλωσε από την πλευρά του βουλευτής της ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς Γιάννης Μανιάτης.

«Ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ βλάπτουν σοβαρά την οικονομία της Ελλάδας. Δεν έχουν καν το στοιχειώδες φιλότιμο να παραιτηθούν. Πρέπει όμως να φύγουν άμεσα» κατέληξε.