ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Και επίσημα εκτός διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος η Ελλάδα

Δημοσίευση 25 Σεπτεμβρίου 2017, 12:59 / Ανανεώθηκε 25 Σεπτεμβρίου 2017, 12:28
Και επίσημα εκτός διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος η Ελλάδα
Facebook Twitter Whatsapp

«Μετά από πολλά χρόνια σημαντικών δυσκολιών, τα οικονομικά της Ελλάδας είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Έκλεισε και επίσημα η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα, καθώς σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικύρωσε την πρόταση της Κομισιόν, επιβεβαιώνοντας ότι το έλλειμμα είναι κάτω του ορίου του 3%.

«Μετά από πολλά χρόνια σημαντικών δυσκολιών, τα οικονομικά της Ελλάδας είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Η σημερινή απόφαση είναι καλοδεχούμενη», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας (που ασκεί την προεδρία της ΕΕ) Toomas Tõniste. «Είμαστε τώρα στον τελευταίο χρόνο του προγράμματος και γίνεται πρόοδος ώστε η Ελλάδα να μπορεί και πάλι να αντλεί κεφάλαια από τις αγορές με βιώσιμα επιτόκια».

Αξίζει να σημειωθεί πως από το έλλειμμα 15,1% του ΑΕΠ το 2009 η Ελλάδα γύρισε το 2016 σε πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ. Αν και αναμένεται φέτος ένα μικρό έλλειμμα, το δημοσιονομικό τοπίο αναμένεται να βελτιωθεί ξανά στη συνέχεια. Το χρέος έφτασε το 179% του ΑΕΠ το 2016 και αναμένεται να μειωθεί τα επόμενα χρόνια.

Υπό αυτό το πρίσμα, το συμβούλιο θεωρεί πως η Ελλάδα καλύπτει τους όρους για να κλείσει η διαδικασία, τονίζεται στην ανακοίνωση.