ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Handelsblatt: Το νέο σκηνικό στη Γερμανία προμηνύει δύσκολους καιρούς για την Ελλάδα

Δημοσίευση 27 Σεπτεμβρίου 2017, 15:32 / Ανανεώθηκε 27 Σεπτεμβρίου 2017, 16:24
Handelsblatt: Το νέο σκηνικό στη Γερμανία προμηνύει δύσκολους καιρούς για την Ελλάδα
Facebook Twitter Whatsapp

Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι «στο FDP προετοιμάζονται για διαπραγματεύσεις με τους Συντηρητικούς της Α. Μέρκελ με σκοπό τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Στο νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώθηκε μετά τις γερμανικές εκλογές και τις επιπτώσεις που θα έχει στην Ελλάδα αναφέρεται η εφημερίδα Handelsblatt σε δημοσίευμά της, υπό τον τίτλο «έρχονται δύσκολοι καιροί για την Ελλάδα».

Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι «στο FDP προετοιμάζονται για διαπραγματεύσεις με τους Συντηρητικούς της Α. Μέρκελ με σκοπό τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Σε περίπτωση που στο Βερολίνο συγκυβερνήσουν Συντηρητικοί, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι τα πράγματα για την Ελλάδα δεν θα είναι εύκολα. Διότι ήδη στο προεκλογικό τους πρόγραμμα οι Φιλελεύθεροι του Κρίστιαν Λίντνερ έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα στηρίξουν νέα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. Με αφορμή την πιθανότητα αυτή, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε χθες πτώση 1,7%. Κίνδυνος ανόδου των spreads ελληνικών ομολόγων Ειδικοί αναμένουν ότι η σύσταση τετρακομματικής κυβέρνησης στο Βερολίνο θα οδηγήσει σε αναπροσανατολισμό σε ευρωπαϊκά ζητήματα και θα έχει επιπτώσεις και στην αγορά ομολόγων. Σύμφωνα με τον αναλυτή της UBS Μαρκ Χέφελε «ενδέχεται να αυξηθούν τα spread των ομολόγων Ιταλίας, Ισπανίας, Ελλάδας και Πορτογαλίας».

Παράλληλα ο Βόλφγκανγκ Μπάουερ από το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα M&G Investments εκτιμά ότι και η Εναλλακτική για τη Γερμανία θα ασκήσει επιρροή ως ισχυρή αντιπολιτευτική φωνή στη νέα γερμανική βουλή στο ελληνικό ζήτημα. Σύμφωνα με τον Γερμανό αναλυτή δεν αποκλείεται «η Α. Μέρκελ στην προσπάθειά της να πείσει ψηφοφόρους της που ψήφισαν AfD στις εκλογές, να ασπαστεί πιο συντηρητικές θέσεις και να "φρενάρει" τη διαδικασία ενίσχυσης της ΕΕ και των Βρυξελλών».

Σύμφωνα με τον Β. Μπάουερ και όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle μια νέα κατεύθυνση στην ευρωπαϊκή πολιτική του Βερολίνου δεν αποκλείεται να ασκήσει πιέσεις στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, οι οποίες θα επιφέρουν πιθανότατα άνοδο των spread, ομολόγων χωρών της ευρωκρίσης. Μέχρι στιγμής η αναμενόμενη κυβερνητική αλλαγή στο Βερολίνο δεν έχει επηρεάσει τα εν λόγω ομόλογα. Καταγράφεται ωστόσο μείωση της συναλλαγματική ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου κάτω από τα 1,18 δολάρια, για πρώτη φορά εδώ και τεσσεράμισι εβδομάδες.