ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα: Πίσω από τη Γουατεμάλα και το... Τατζικιστάν στην ανταγωνιστικότητα η Ελλάδα

Δημοσίευση 27 Σεπτεμβρίου 2017, 15:06 / Ανανεώθηκε 27 Σεπτεμβρίου 2017, 19:29
Έρευνα: Πίσω από τη Γουατεμάλα και το... Τατζικιστάν στην ανταγωνιστικότητα η Ελλάδα
Facebook Twitter Whatsapp

Η έκθεση αξιολογεί τις επιδόσεις των 137 χωρών - οικονομιών σε τρεις βασικούς άξονες οι οποίοι είναι «Βασικές Απαιτήσεις», «Ενισχυτές Απόδοσης» και «Καινοτομία και Πολυπλοκότητα», τομείς που όπως προκύπτει η Ελλάδα λαμβάνει χαμηλές θέσεις στην κατάταξη, όπως χώρες σαν την Γουατεμάλα και το Τατζικιστάν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την οικονομική δυσπραγία που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω κρίσης τα τελευταία χρόνια αποτυπώνει η έκθεση Global Competitiveness Report 2017 - 2018 του World Economic Forum, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει φέτος την 87η θέση από την 86η που βρισκόταν πέρυσι.

Η  έκθεση αξιολογεί τις επιδόσεις των 137 χωρών - οικονομιών σε τρεις βασικούς άξονες οι οποίοι είναι «Βασικές Απαιτήσεις», «Ενισχυτές Απόδοσης» και «Καινοτομία και Πολυπλοκότητα», τομείς που όπως προκύπτει η Ελλάδα λαμβάνει χαμηλές θέσεις στην κατάταξη, πίσω από χώρες σαν  την Γουατεμάλα και το Τατζικιστάν.

Στην πρώτη δεκάδα των πιο ανταγωνιστικών οικονομιών βρίσκονται: η Ελβετία, οι ΗΠΑ, η Σιγκαπούρη, η Ολλανδία, η Γερμανία, το Χονγκ- ΚονγκΣουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία και η Φινλανδία.

Ειδικότερα, η Ελλάδα φαίνεται να σημειώνει κακές αποδόσεις στο θέμα της φορολογίας καθώς και στα κίνητρα για επενδύσεις, καταλαμβάνοντας την 115η θέση όσον αφορά τις επιπτώσεις των κρατικών κανονισμών στην προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό.

Εξίσου αποθαρρυντικές είναι και οι επιδόσεις στο μέτωπο της αγοράς εργασίας, όπου η χώρα μας είναι προτελευταία στο κατά πόσον η φορολόγηση επηρεάζει τη βούληση για απασχόληση και στην τελευταία εικοσάδα όσον αφορά στη δυνατότητα να προσελκύει και να συγκρατεί ταλαντούχους εργαζόμενους.

Στο μεταξύ «αγκάθι» για το επιχειρείν είναι η αναποτελεσματική κρατική γραφειοκρατία, με την Ελλάδα να κατατάσσεται στην τελευταία επτάδα στην αποτελεσματικότητα των δημόσιων δαπανών, στην αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης στην διευθέτηση διαφορών και στο «βάρος» των κρατικών ρυθμίσεων.

Τα αρνητικά για την Ελλάδα όμως δεν σταματούν εδώ καθώς τα αποτελέσματα της έκθεσης αναδεικνύουν ακόμη ένα πρόβλημα που η χώρα πολεμά με νύχια και με δόντια να αντιμετωπίσει και αυτό δεν είναι άλλο από το ζήτημα του χρέους. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα καταλαμβάνει την προτελευταία θέση, την 136η, όσον αφορά τον όγκο του χρέους έναντι του ΑΕΠ.Αντίθετα, σε μία απόδειξη των τεράστιων δημοσιονομικών θυσιών, στο δημοσιονομικό ισοζύγιο η χώρα μας κατατάσσεται 14η.

Η μοναδική κατηγορία όπου η Ελλάδα είναι πρώτη είναι το ποσοστό των νέων που εγγράφονται την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αν και στην ποιότητα ολόκληρου του εκπαιδευτικού συστήματος η χώρα μας βρίσκεται στην 108η θέση.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά την έκθεση