ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τροπολογία: Και το ΣΔΟΕ θα κάνει ελέγχους για «μαύρη» εργασία

Δημοσίευση 27 Σεπτεμβρίου 2017, 16:33 / Ανανεώθηκε 27 Σεπτεμβρίου 2017, 19:45
Τροπολογία: Και το ΣΔΟΕ θα κάνει ελέγχους για «μαύρη» εργασία
Facebook Twitter Whatsapp

Η σχετική τροπολογία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο «Κύρωση της πολυμελούς συμφωνίας αρμοδίων αρχών για την ανταλλαγή εκθέσεων ανά χώρα και διατάξεις εφαρμογής», και αναμένεται να ψηφισθεί τις επόμενες ημέρες.

Με τροπολογία που προστέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών σήμερα ορίζεται ότι το ΣΔΟΕ μπορεί να κάνει ελέγχους σε επιχειρήσεις και εταιρείες για κρούσματα αδήλωτης εργασία.

Η σχετική τροπολογία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο «Κύρωση της πολυμελούς συμφωνίας αρμοδίων αρχών για την ανταλλαγή εκθέσεων ανά χώρα και διατάξεις εφαρμογής», και αναμένεται να ψηφισθεί τις επόμενες ημέρες.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας αναφέρεται ότι «η ρύθμιση αποσκοπεί στην ενδυνάμωση του ελεγκτικού μηχανισμού στον τομέα της αδήλωτης εργασίας, καθόσον η Ειδική Γραμματεία ΣΔΟΕ θα συνδράμει σημαντικά στο έργο των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΦΚΑ και του ΣΕΠΕ».

Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση, κατά τη διενέργεια ελέγχων, φαινόμενα παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας και συγκεκριμένα φαινόμενα αδήλωτης εργασίας. Για τη γρήγορη αντιμετώπιση τέτοιου είδους περιστατικών, κρίθηκε ως απαραίτητη η ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου, το οποίο θα διευκολύνει και θα επιταχύνει τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

«Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το πιλοτικό πρόγραμμα αντιμετώπισης της αδήλωτης εργασίας στην Ελλάδα, όπου για πρώτη φορά μεικτά κλιμάκια τεσσάρων ελεγκτικών μηχανισμών, ΣΕΠΕ, ΕΦΚΑ, Οικονομική Αστυνομία και ΣΔΟΕ, συνεργάστηκαν τόσο σε επίπεδο επιτόπιων ελέγχων όσο και σε επίπεδο ανταλλαγής και διασταύρωσης δεδομένων και πληροφοριών» σημειώνει το υπουργείο.

Διαβάστε την τροπολογία