ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθυστερήσεις και «αγκάθια» στο τραπέζι του EuroWorking Group

Δημοσίευση 28 Σεπτεμβρίου 2017, 10:35 / Ανανεώθηκε 28 Σεπτεμβρίου 2017, 11:05
Καθυστερήσεις και «αγκάθια» στο τραπέζι του EuroWorking Group
Facebook Twitter Whatsapp

Θα εξεταστούν η πορεία αποπληρωμής των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, αλλά και το ζήτημα των κεφαλαιακών ελέγχων των ελληνικών τραπεζών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τα «αγκάθια»και οι καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα θα βρεθούν απόψε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του EuroWorking Group, στις ΒρυξέλλεςΛηξιπρόθεσμα και τράπεζες θα τεθούν και πάλι στο τραπέζι της συνεδρίασης.

Απόψε θα εξεταστούν η πορεία αποπληρωμής των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, αλλά και το ζήτημα των κεφαλαιακών ελέγχων των ελληνικών τραπεζών.  

Οι δανειστές πιέζουν για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για χρέη προς τις τράπεζες, οι οποίοι ήταν προγραμματισμένο να αρχίσουν τον Σεπτέμβριο και φαίνεται ότι πάνε για Νοέμβριο. Έμφαση δίδεται και στο ξεμπλοκάρισμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η καταπολέμηση των "κόκκινων" δανείων ενόψει των stress test για τις τράπεζες.  

Η συνεδρίαση του EuroWorking Group θα προετοιμάσει το Eurogroup της 9ης Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο που αναμένεται να συζητηθεί η καθυστέρηση στην πληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα (έκδοση συντάξεων, προμηθευτές νοσοκομείων κλπ.). 

Ευ. Τσακαλώτος: Θα πιάσουμε ανάπτυξη 2% - Μέχρι την Παρασκευή λύση για τις τράπεζες

Βέβαιος ότι η ανάπτυξη θα αγγίξει φέτος το 2% εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε επίσης πως το προσεχές διάστημα θα υπάρξει μεγαλύτερη προσφορά επενδύσεων από εκείνες που θα μπορεί να απορροφήσει η χώρα και για αυτό χρειάζονται «φίλτρα».

Είπε επίσης, ότι τα επόμενα χρόνια προβλέπονται φοροελαφρύνσεις 3,5 δισ. ευρώ, ενώ επεσήμανε ότι η μείωση του αφορολόγητου αντισταθμίζεται από άλλες φοροαπαλλαγές.

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, οι δείκτες της οικονομίας βελτιώνονται, με τις εξαγωγές να αυξάνονται. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Ελλάδα δεν είναι πια το σημαντικό θέμα για τους Ευρωπαίους.

«Πρέπει να τελειώσουμε με αυτό το πρόγραμμα, γιατί η Ευρώπη έχει σημαντικά προβλήματα που πρέπει να λυθούν», τόνισε, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα θα μετάσχει στη συζήτηση για τα προβλήματα της Ευρώπης

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι έχουν επιβληθεί περισσότεροι φόροι σε συγκεκριμένες ωστόσο κοινωνικές ομάδες. Παραδέχθηκε ότι πολλά κομμάτια της κοινωνίας συνεχίζουν να υποφέρουν, ωστόσο συμπλήρωσε ότι «έχουμε προβεί σε πολλές ενέργειες για να τους βοηθήσουμε».

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, διαβεβαίωσε ότι βρίσκονται σε καλή θέση και σημείωσε ότι μέχρι την Παρασκευή θα είναι γνωστή η τελική λύση για τα στρες τεστ. Όπως είπε, το ΔΝΤ δεν ζητεί διαφορετικό μηχανισμό αξιολόγησης για τις ελληνικές τράπεζες. Ανέφερε επίσης δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα αξιολόγησης που προβλέπει ο SSM, καθώς τα στρες τεστ θα γίνουν ταυτόχρονα για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά τα αποτελέσματα θα εκδοθούν πριν από την έξοδο από το πρόγραμμα.