ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Π. Τόμσεν: «Καμία ανησυχία για τις ελληνικές τράπεζες - Τα βρήκαμε με την ΕΚΤ»

Δημοσίευση 28 Σεπτεμβρίου 2017, 12:49 / Ανανεώθηκε 28 Σεπτεμβρίου 2017, 14:58
Π. Τόμσεν: «Καμία ανησυχία για τις ελληνικές τράπεζες - Τα βρήκαμε με την ΕΚΤ»
Facebook Twitter Whatsapp

Σήμα συμβιβασμού εξέπεμψε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με τον έλεγχο της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών αποσαφήνισε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τομσεν, σύμφωνα με την οποία προκύπτει πως το Ταμείο οδηγήθηκε σε συμβιβασμό με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σε επίσημη δήλωσή του, ο κ. Τόμσεν ξεκαθαρίζει πως δεν τίθεται κανένα θέμα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για την Ελλάδα και πως το Ταμείο αποδέχεται τη θέση της ΕΚΤ να μην γίνει έκτακτη αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών, αλλά να έρθει νωρίτερα το stress test.

Ωστόσο, σημείωσε ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα έχει μεσοπρόθεσμη στρατηγική για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ολόκληρη η δήλωση του Πολ Τόμσεν στο FT Investment Management Summit:

«Στο θέμα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, πρέπει να δώσω έμφαση στο ότι δεν βλέπουμε καμία ανησυχία για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα. Το θέμα είναι ότι χρειάζεται να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει στρατηγική για να αντιμετωπιστεί μεσοπρόθεσμα το θέμα των ιδιαίτερα υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων. Υπό αυτό το πρίσμα προτείναμε να επικαιροποιηθεί το Asset Quality Review (AQR) που έγινε το 2015 ως την επόμενη άνοιξη. Η ΕΚΤ αντιπρότεινε να έρθει νωρίτερα το ήδη προγραμματισμένο stress test και να προχωρήσει σε στοχευμένες αξιολογήσεις ενεργητικού, υποδεικνύοντας ότι αυτό θα μας επιτρέψει να συγκεντρώσουμε τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να αξιολογήσουμε αν η υφιστάμενη στρατηγική για την εξασφάλιση της ισχύος του τραπεζικού συστήματος είναι επαρκής, χωρίς να χρειάζεται να προχωρήσουμε σε AQR. Νομίζουμε ότι αυτή είναι μια επικοδομητική πρόταση που επιτυγχάνει τους ίδιους ευρύτερους στόχους και συζητούμε τώρα τις ακριβείς λεπτομέρειες με τους συναδέλφους της ΕΚΤ».

Η δήλωση του Πολ Τόμσεν και στα αγγλικά:

"On the subject of the Greek banking system, let me emphasize that we see no financial stability concerns at all in Greece. The issue is that we need to be sure that there is a strategy to deal with Greece's exceptionally high level of nonperforming loans over the medium term. In this regard, we had suggested to update the 2015 asset quality review (AQR) by next spring. The European Central Bank (ECB) has instead proposed bringing forward the already scheduled stress tests and undertaking targeted asset reviews, suggesting that this will allow us to gather the information necessary to assess whether the current strategy for ensuring the soundness of the banking system is adequate, without having to go through a full asset quality review (AQR). We think that this is a constructive proposal that achieves the same broad objectives, and we are now discussing the exact modalities with our colleagues at the ECB".

Αξίζει να σημειωθεί πως η τοποθέτηση του ΔΝΤ ήρθε μετά την παρέμβαση του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, την προηγούμενη εβδομάδα με την οποία σημείωσε ότι το stress test θα επισπευστεί για τις ελληνικές τράπεζες, παραπέμποντας στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) για τις τελικές αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε ότι δεν θα χρειαστεί μεγαλύτερη εποπτεία από αυτή που προβλέπει ο SSM και ότι μέχρι την Παρασκευή το ζήτημα θα αποσαφηνιστεί. 

Οι διαφωνίες των δύο πλευρών για τον έλεγχο των τραπεζών ξεκίνησαν το καλοκαίρι. Το ΔΝΤ είχε ζητήσει με την έκθεση του στις 20 Ιουλίου (staff report) για την κατ' αρχήν έγκριση του ελληνικού προγράμματος να γίνει νέος έλεγχος ποιότητας ενεργητικού (Asset Quality Review ή AQR) και ασκήσεις αντοχής (stress tests) των ελληνικών τραπεζών πολύ πριν τη λήξη του προγράμματος. Σημείωνε, επίσης, ότι αν προέκυπταν κεφαλαιακές ανάγκες, θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια που προβλέπονται από το τρίτο πρόγραμμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έως το τέλος του προγράμματος.

Σημειώνεται ότι ασκήσεις αντοχής και έλεγχος ποιότητας του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών έγιναν τελευταία φορά το δεύτερο εξάμηνο του 2015 - στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος - με βάση τις οποίες έγινε και η τελευταία ανακεφαλαιοποίησή τους. Οι ασκήσεις αντοχής, που αποτελούν συνήθη πρακτική της ΕΚΤ, δείχνουν αν τα κεφάλαια των τραπεζών θα αντέξουν, με βάση ορισμένες δυσμενείς υποθέσεις για την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών και άλλων δεικτών, όπως των τιμών των ακινήτων. Ο έλεγχος της ποιότητας του ενεργητικού έχει να κάνει με το αν απεικονίζεται σωστά η αξία του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΤ στις 31 Οκτωβρίου 2015, διαπιστώθηκε συνολική υστέρηση κεφαλαίων των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών ύψους 4,4 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του βασικού σεναρίου και 14,4 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του δυσμενούς σεναρίου. Η υστέρηση κεφαλαίων περιλάμβανε προσαρμογές που προέκυψαν από τον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού ύψους 9,2 δισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ είχε εκφράσει εξ αρχής τη διαφωνία της, με κύκλους της να δηλώνουν μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) έχει αποφασίσει για τις εποπτικές προτεραιότητές του σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες για τους επόμενους 12 μήνες. Απαντώντας σε επιστολή της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η αντιπρόεδρος του SSM, Ζαμπίνε Λαουτενσλέγκερ, υπογράμμιζε στις 30 Ιουνίου 2017 ότι η Εποπτική Αρχή της ΕΚΤ είναι ανεξάρτητο όργανο και δεν παίρνει οδηγίες από θεσμούς ή όργανα της ΕΕ, κυβερνήσεις ή οποιονδήποτε άλλον Οργανισμό, Ανέφερε, επίσης, ότι είναι προγραμματισμένοι για το δεύτερο εξάμηνο του 2017 επιτόπιοι έλεγχοι σε συστημικές ελληνικές τράπεζες, «μία περίοδο στην οποία θα πρέπει να έχουν εφαρμοσθεί τα λειτουργικά μέτρα για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων».

Θετική αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ανακάμπτουν οι τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ύστερα από τον συμβιβασμό του ΔΝΤ και της ΕΚΤ για το θέμα των κεφαλαιακών ελέγχων των ελληνικών τραπεζών.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 13:20, διαμορφώνεται στις 753,28 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 2,26%.

Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 758,51 μονάδες (+2,97%).

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 42,25 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 2,43%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 1,41%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (+13,87% στα 2,71 ευρώ), της Attica Bank (+13,79% στα 0,066 ευρώ), της Alpha Bank (+10,19% στα 1,73 ευρώ), της Εθνικής (+9,40% στα 0,291 ευρώ) και της Eurobank (+6,93% στα 0,758 ευρώ).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (-1,33% στα 1,48 ευρώ), του ΟΛΠ (-0,77% στα 15,40 ευρώ) και της Grivalia Properties (-0,58% στα 8,60 ευρώ).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν, ο δείκτης των τραπεζών (+9,82%) και ο δείκτης της Υγείας (+2,89%) ενώ απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (-0,58%) και της Ακίνητης Περιουσίας (-0,39%).

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Εθνική με 41.024.574 και 7.007.163 μετοχές αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Εθνική με 11,806 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 10,097 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινούνται 61 μετοχές, 27 πτωτικά και 12 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές:Επίλεκτος +27,32%, Παϊρης +26,46% και ΓΕΚΕ +19,55%.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Ελτράκ -10,12%, ΕΛΓΕΚΑ -9,44% και Σπύρου -8,11%.