ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Στα 5 δισ. ευρώ το «έλλειμμα ΦΠΑ» στην Ελλάδα

Δημοσίευση 28 Σεπτεμβρίου 2017, 16:42 / Ανανεώθηκε 28 Σεπτεμβρίου 2017, 19:36
Κομισιόν: Στα 5 δισ. ευρώ το «έλλειμμα ΦΠΑ» στην Ελλάδα
Facebook Twitter Whatsapp

Η Ελλάδα κατέχει το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό την ΕΕ -28,3%- μετά τη Ρουμανία (37,2%) και τη Σλοβακία (29,4%).

Στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ ανέρχεται το έλλειμμα ΦΠΑ στην χώρα μας. Πρόκειται δηλαδή για το συνολικό εκτιμώμενο ποσό διαφυγόντων εσόδων από τη φοροδιαφυγή.

Η Ελλάδα κατέχει το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό την ΕΕ -28,3%- μετά τη Ρουμανία (37,2%) και τη Σλοβακία (29,4%). Όπως σημειώνεται στην έκθεση, το 2015, το ελληνικό πραγματικό ΑΕΠ συνέχισε τη συρρίκνωσή του σχεδόν κατά 10% από το 2011. Ως μέτρο ενίσχυσης των εσόδων τον Ιούλιο του 2015, αυξήθηκαν διάφοροι συντελεστές ΦΠΑ. Ο εξαιρετικά μειωμένος συντελεστής στέγασης αυξήθηκε στο επίπεδο του μειωμένου και τα ποσοστά για πολλά τρόφιμα, λιπάσματα και άλλα αγαθά αυξήθηκαν στο κανονικό επίπεδο. Επίσης, η τιμή της ηπειρωτικής χώρας καθορίστηκε σε πέντε νησιά που προηγουμένως είχαν 30% χαμηλότερα ποσοστά. Αυτοί οι δύο αντικρουόμενοι παράγοντες είχαν ως αποτέλεσμα πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση ύψους 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τα πραγματικά έσοδα αυξήθηκαν μόνο κατά 200 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου, το χάσμα ΦΠΑ αυξήθηκε κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, από 25 σε 28%.

Τα μικρότερα ελλείμματα παρατηρήθηκαν στην Ισπανία (3,5%) και την Κροατία (3,9%). Σε απόλυτους όρους, το υψηλότερο έλλειμμα ΦΠΑ, ύψους 35 δισ. ευρώ, σημειώθηκε στην Ιταλία. Το έλλειμμα ΦΠΑ μειώθηκε στα περισσότερα κράτη-μέλη, με τη μεγαλύτερη βελτίωση στη Μάλτα, τη Ρουμανία και την Ισπανία. Επτά κράτη-μέλη σημείωσαν μικρές αυξήσεις: Το Βέλγιο, η Δανία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα, το Λουξεμβούργο, η Φινλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.