ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ημέρα... αφαίμαξης για 7 εκατ. φορολογούμενους - Καλούνται να πληρώσουν 2,3 δισ. ευρώ σε ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος

Δημοσίευση 29 Σεπτεμβρίου 2017, 08:23 / Ανανεώθηκε 29 Σεπτεμβρίου 2017, 11:32
Ημέρα... αφαίμαξης για 7 εκατ. φορολογούμενους - Καλούνται να πληρώσουν 2,3 δισ. ευρώ σε ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος
Facebook Twitter Whatsapp

Λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων, αλλά και της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Βαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν σήμερα επτά εκατομμύρια φορολογούμενοι, καθώς λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων, αλλά και της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος. Εκτιμάται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ότι θα εισπραχθούν περί τα 2,3 δισ. ευρώ και ελπίζουν να κλείσει η τρύπα ύψους 1,7 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκε στον προϋπολογισμό το διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου.

Πέραν του ΕΝΦΙΑ, περισσότερες από 250.000 εταιρείες και άλλα νομικά πρόσωπα θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει την τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος για τη χρήση του 2016, η οποία ανέρχεται σε ένα ποσό της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν άλλες τρεις μηνιαίες δόσεις, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, οι οποίες λήγουν στα τέλη των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2017.

Οι φορολογούμενοι που τον Ιούλιο άφησαν απλήρωτη την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος γιατί ήταν διακοπές, όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, δεν πήγαν στο ταμείο ούτε στο τέλος Αυγούστου για να πληρώσουν τον φόρο. Τρεις στους δέκα δεν έχουν καταβάλει την πρώτη δόση που έγραφε το εκκαθαριστικό τους, ενώ ζημιά στις εισπράξεις προκάλεσαν τα μειωμένα κατά 20% εισοδήματα που εμφάνισαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Έτσι,τα έσοδα που μπαίνουν στα ταμεία από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων είναι λιγότερα σε σχέση με πέρυσι. Συνολικά στο οκτάμηνο ανήλθαν σε 7,312 δισ. ευρώ, όταν το ίδιο διάστημα πέρυσι είχαν εισπραχθεί 7,511 δισ. ευρώ. Δηλαδή φέτος εισπράχθηκαν 200 εκατ. ευρώ λιγότεροι φόροι.

Πάντως, για όσους φορολογούμενους δεν μπορούν να πληρώσουν εμπρόθεσμα μία ή περισσότερες δόσεις των οφειλών τους προς το Δημόσιο, μπορούν με βάση τον νόμο 4152/2013 να τις ρυθμίσουν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις με ετήσιους τόκους 5%.

Διόρθωσαν την γκάφα με τον «φουσκωμένο» ΕΝΦΙΑ

Αναρτήθηκαν στο TAXISnet τα εκκαθαριστικά σημειώματα της επανεκκαθάρισης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Τα συγκεκριμένα εκκαθαριστικά αφορούν τις περιπτώσεις: 

  • Επανεξέτασης του εισοδηματικού κριτηρίου των χορηγούμενων εκπτώσεων ΕΝΦΙΑ άρθρου 7 ν. 4223/2017 (εφάπαξ οικονομική ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων). Η εν λόγω περίπτωση αφορά την περίφημη «γκάφα» της ΑΑΔΕ η οποία λόγω λαθών στα πληροφοριακά συστήματά της συνυπολόγισε την έκτακτη ενίσχυση που έλαβαν οι χαμηλοσυνταξιούχοι τον περασμένο Δεκέμβριο στα συνολικά τους εισοδήματα, με αποτέλεσμα αρκετοί εξ αυτών να… χάσουν την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ και να τους έρθει «φουσκωμένο» εκκαθαριστικό.
  • Προσαρμογής της τιμής ζώνης της Β' ζώνης Ψυχικού.

Οι παραπάνω περιπτώσεις επανεκκαθάρισης αφορούν συνολικά 69.494 φορολογουμένους. Το συνολικό ποσό (επιστροφή ή διαγραφή φόρου) ανέρχεται στα 10,83 εκατομμύρια ευρώ.