ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πτώση 27 θέσεων για την Ελλάδα στην Οικονομική Ελευθερία παγκοσμίως

Δημοσίευση 29 Σεπτεμβρίου 2017, 14:50 / Ανανεώθηκε 29 Σεπτεμβρίου 2017, 18:42
Πτώση 27 θέσεων για την Ελλάδα στην Οικονομική Ελευθερία παγκοσμίως
Facebook Twitter Whatsapp

Η χώρα μας έχει τη χειρότερη θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ

Ζοφερό τοπίο σε σχέση με την έννοια της οικονομικής ελευθερίας στην Ελλάδα περιγράφει η ετήσια μελέτη του Ινστιτούτου Frazer στον Καναδά, καθώς η χώρα μας βρίσκεται στην 116η θέση ανάμεσα σε 159 χώρες, αναφορικά με τα στοιχεία του 2015, κάτω από χώρες όπως η... Παπούα Νέα Γουινέα, η Κολομβία και η Νιγηρία!

Όπως φαίνεται από την περυσινή μελέτη, η Ελλάδα υποχώρησε 27 θέσεις, σε έναν χρόνο όπου τα capital controls παρέλυσαν τα πάντα στην οικονομία, βρισκόμενη κάτω από τη Νιγηρία και πάνω από το Μπαγκλαντές.

Μάλιστα, σημείωσε την 5η μεγαλύτερη πτώση στον κόσμο σε σχέση με το 2014, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που αξιολογήθηκαν από την έρευνα μόνο η προστασία της ιδιοκτησίας και το κράτος δικαίου στη χώρα σημείωσαν μικρή αύξηση.

Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα έχει την χειρότερη θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ακόμα και η Τουρκία βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση, στην 81η.

Έχει δε, την 2η χαμηλότερη επίδοση στην Ευρώπη μετά την Ουκρανία και την χαμηλότερη επίδοση από το 1995, δηλαδή 20 χρόνια πριν!

Αξίζει να σημειωθεί ότι τελευταία χώρα στη λίστα είναι η Βενεζουέλα, ενώ επίσης στις τελευταίες θέσεις πλασάρονται το Κογκό, η Συρία και η Αλγερία.

Εκπλήξεις πάντως, στον πίνακα με τις χώρες αποτελούν η Σρι Λάνκα και το Πράσινο Ακρωτήρι, οι οποίες βρίσκονται στην 94η και στην 93η θέση αντίστοιχα, ενώ η Βραζιλία, η οποία τα προηγούμενα χρόνια φιλοξένησε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις βρίσκεται στην 137η θέση. 

Τι είναι ο Δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας;

Πρόκειται για μια ετήσια συλλογή δεδομένων τα οποία αφορούν παράγοντες που καθιστούν μια χώρα οικονομικά ελεύθερη. Στην ουσία είναι μια επισκόπηση 42 κρατικών πολιτικών που επηρεάζουν την οικονομική ελευθερία, βασισμένη σε αντικειμενικά δεδομένα ή ανεξάρτητες έρευνες. Μια κατάταξη 156 χωρών και του Χονγκ Κονγκ που αντιπροσωπεύουν το 95% του παγκόσμιου πληθυσμού βάσει του βαθμού οικονομικής ελευθερίας που αυτές επιτρέπουν στους πολίτες τους.

Πως υπολογίζεται 

Ο βαθμός οικονομικής ελευθερίας υπολογίζεται με βάση τους θεσμούς και τις πολιτικές που εφαρμόζει κάθε χώρα σε πέντε πεδία: το μέγεθος του κράτους, το κράτος δικαίου, την πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα, την ελευθερία στο διεθνές εμπόριο, και το ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα. Σημαντικές έρευνες σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά έχουν καταδείξει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε χώρες με μεγάλο βαθμό οικονομικής ελευθερίας απολαμβάνουν υψηλότερο επίπεδο ευημερίας, έχουν ευρύτερα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, καθώς και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Διαβάστε όλη την έκθεση εδώ