ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από τον περασμένο Απρίλιο η διαμάχη της Fraport με το Δημόσιο – Τι απαντά η εταιρεία για τις απαιτήσεις της

Δημοσίευση 29 Σεπτεμβρίου 2017, 19:14 / Ανανεώθηκε 29 Σεπτεμβρίου 2017, 20:15
Facebook Twitter Whatsapp

Η Fraport σημειώνει ότι η διαδικασία της Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών που προβλέπεται ρητώς στη σύμβαση παραχώρησης, αποτελεί πάγια διεθνή πρακτική για τέτοιου μεγέθους έργα και εντάσσεται στο πλαίσιο της ταχείας επίλυσης των διαφορών και της ομαλής εκτέλεσης των συμβάσεων, ώστε να προωθείται η υλοποίηση των έργων χωρίς αμφισβητήσεις και εμπόδια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Από τον περασμένο Απρίλιο εντοπίζεται η διαμάχη της Fraport με το ελληνικό Δημόσιο, που ως αποτέλεσμα έχει τη διεκδίκηση 74 εκατ. ευρώ από τη γερμανική εταιρεία για την επισκευή κακοτεχνιών στα περιφερειακά αεροδρόμια.

Οι κακοτεχνίες και οι ελλείψεις που παρουσιάζουν τα αεροδρόμια είναι τρομακτικές. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, τα στελέχη της γερμανικής εταιρείας εντόπισαν ρωγμές στους διάδρομους προσγείωσης – απογείωσης, βλάβες στα συστήματα φορτοεκφόρτωσης αποσκευών αλλά και στα συστήματα x-ray, ενώ εντοπίστηκαν και βλάβες στα συστήματα κλιματισμού.

Τα στελέχη της Fraport ίσως να είχαν εντοπίσει νωρίτερα τα προβλήματα στα αεροδρόμια, εάν οι συνδικαλιστές της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας τους είχαν αφήσει να κάνουν τους ελέγχους νωρίτερα καθώς τους εμπόδιζαν από τα 2016 να τα επισκεφτούν.

Η διαμάχη ξεκίνησε ήδη από τον Απρίλιο, καθώς σύμφωνα με το thepressproject, στις 26 του μήνα η εταιρεία ενημέρωσε για τις απαιτήσεις που είχε και το ζήτημα είχε φτάσει στην επιτροπή επίλυσης τεχνικών διαφορών στις αρχές Αυγούστου. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, στην αρχική σύμβαση που είχε υπογραφεί το 2015 δεν προέβλεπε αποζημίωση από το Δημόσιο. Η εν λόγω ρύθμιση εισήχθη επειδή καθυστερούσε η ιδιωτικοποίηση.

Η απάντηση της εταιρείας

Για εποικοδομητική συνεργασία με το Ελληνικό Δημόσιο έκανε λόγο από την πλευρά της η Fraport στον απόηχο του δημοσιεύματος του Spiegel .

Η Fraport σημειώνει ότι η διαδικασία της Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών που προβλέπεται ρητώς στη σύμβαση παραχώρησης, αποτελεί πάγια διεθνή πρακτική για τέτοιου μεγέθους έργα και εντάσσεται στο πλαίσιο της ταχείας επίλυσης των διαφορών και της ομαλής εκτέλεσης των συμβάσεων, ώστε να προωθείται η υλοποίηση των έργων χωρίς αμφισβητήσεις και εμπόδια.

«Από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης έως σήμερα, η Fraport Greece και το Ελληνικό Δημόσιο συνεργάζονται με επιτυχία για την ομαλή λειτουργία του έργου αυτού. Τυχόν συμβατικές διαφορές που ανακύπτουν στο πλαίσιο εκτέλεσης της Σύμβασης δεν αναιρούν την ποιότητα αυτής της συνεργασίας και σε καμία περίπτωση δεν παρεμποδίζουν την ταχεία εκτέλεση των έργων» τονίζει.

Μετά την έγκριση των 14 master plans από το Υπουργείο Υποδομών η εταιρεία δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει τις επόμενες εβδομάδες στην υλοποίηση των έργων ανάπτυξης και αναβάθμισης στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. «Η εποικοδομητική αυτή συνεργασία συνεχίζεται απρόσκοπτα» υπογραμμίζει.