ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα ΙΟΒΕ: Βελτίωση οικονομικού κλίματος στην ΕΕ - Άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Δημοσίευση 2 Οκτωβρίου 2017, 13:21 / Ανανεώθηκε 2 Οκτωβρίου 2017, 13:22
Έρευνα ΙΟΒΕ: Βελτίωση οικονομικού κλίματος στην ΕΕ - Άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης
Facebook Twitter Whatsapp

Τι αναφέρει αναλυτικά η έρευνα του ΙΟΒΕ για το οικονομικό κλίμα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Ελλάδα.

Θετικό κλίμα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα περιγράφει η έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα τον Σεπτέµβριο, ο δείκτης οικονοµικού κλίµατος συνεχίζει την ανοδική του πορεία, η οποία επί της ουσίας ξεκίνησε το περσινό φθινόπωρο, σε ΕΕ και Ευρωζώνη. Έτσι, ο δείκτης αυξάνεται κατά 1,1 µονάδες και στις δύο ζώνες σε σχέση µε τον προηγούµενο µήνα, φθάνοντας στις 113 µονάδες σε αµφότερες τις ζώνες, στην καλύτερη επίδοση από το καλοκαίρι του 2007.

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, ο ∆είκτης Οικονοµικού Κλίµατος ενισχύεται τον Σεπτέµβριο και φθάνει στις 100,6 µονάδες (από 98,2 τον Ιούλιο και 99 τον Αύγουστο), στο υψηλότερο µάλιστα επίπεδο από τον Δεκέµβριο του 2014. 

Έντονη είναι η βελτίωση στις Κατασκευές και στη Βιοµηχανία, ενώ οι προσδοκίες σε Λιανικό Εµπόριο και Υπηρεσίες δεν µεταβάλλονται σηµαντικά. H καταναλωτική εµπιστοσύνη βελτιώνεται επίσης, κυρίως λόγω λιγότερο δυσµενών προβλέψεων για την ανεργία. Η ανάκαµψη του δείκτη καθ’όλη τη διάρκεια του 2017 είναι συµβατή µε τον θετικό ρυθµό µεγέθυνσης της οικονοµίας, και η ενίσχυσή του κατά τους τελευταίους µήνες είναι συνεπής µε την προσδοκία ότι ο ρυθµός αυτός θα έχει επιταχυνθεί, τουλάχιστον κατά το τρίτο τρίµηνο του έτους. 

Αν και ο δείκτης εξακολουθεί να κινείται σηµαντικά χαµηλότερα από τα επίπεδα της υπόλοιπης Ευρώπης, η βελτίωσή του είναι αξιοσηµείωτη. Αντανακλά κατά κύριο λόγο τη σηµασία που είχε η άµβλυνση της αβεβαιότητας σχετικά µε την οµαλή πορεία του προγράµµατος, όπως σε κάποιο βαθµό και την καλή πορεία του τουρισµού. Αυτοί είναι και ο ισχυρότεροι παράγοντες στην τρέχουσα περίοδο και παρά τις δυσµενείς φορολογικές και λοιπές επιβαρύνσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, φαίνεται να διαµορφώνονται προσδοκίες ανάκαµψης της οικονοµίας, έστω και µε µικρότερο ρυθµό από ότι είχε αρχικά προβλεφθεί.

Ο Δείκτης Επιχειρηµατικών Προσδοκιών στα Καταναλωτικά αγαθά βελτιώνεται τον Σεπτέµβριο έναντι του Ιουλίου, φθάνοντας στις 100,5 (από 94) µονάδες. Η άνοδος του δείκτη προέρχεται εξολοκλήρου από την έντονη αποκλιµάκωση των αποθεµάτων (-13 από +19 µον. ο δείκτης), αφού τόσο τo ισοζύγιο παραγγελιών και εγχώριας ζήτησης (στις -26 από -11 µον.), όσο και ο δείκτης προβλέψεων για την παραγωγή (στις +19 από +22 µον.) χάνουν έδαφος. 

Οι τάσεις στις εξαγωγικές µεταβλητές είναι µικτές, ενώ στις προβλέψεις για την απασχόληση, το σαφώς θετικό ισοζύγιο δίνει τη θέση του σε αρνητικό δείκτη (-2 από +27 µον.). Οι προβλέψεις για τις τιµές υποδηλώνουν εξοµάλυνση των αποπληθωριστικών τάσεων (+1 από -6 µον. το ισοζύγιο), µε το 96% (από 86%) των επιχειρήσεων να αναµένει εκ νέου σταθερότητα.