ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο φουλ από την ΑΑΔΕ οι επιστροφές φόρου για να μην χαθεί η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 2 Οκτωβρίου 2017, 15:54 / Ανανεώθηκε 2 Οκτωβρίου 2017, 15:03
Στο φουλ από την ΑΑΔΕ οι επιστροφές φόρου για να μην χαθεί η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ
Facebook Twitter Whatsapp

Συνολικά, τον Σεπτέμβριο επεστράφησαν 1,6 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές σε σύνολο 2,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να απομένουν προς εξόφληση άλλα 1,2 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη σε ιδιώτες.

Στο 1,6 δισ. ευρώ έφτασαν τον Σεπτέμβριο οι επιστροφές φόρου από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, επιταχύνοντας έτσι τις διαδικασίες αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους σε ιδιώτες προκειμένου να λάβει η χώρα μας την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ.

Βάζοντας στο φούλ τις μηχανές της, η ΑΑΔΕ επέστρεψε επιπλέον 675 εκατ. ευρώ φόρους αντί για 360 εκατ. ευρώ που ήταν υποχρεωμένη υπερκαλύπτοντας έτσι τον μνημονιακό στόχο για τη σταδιακή εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες.

Συνολικά, τον Σεπτέμβριο επεστράφησαν 1,6 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές σε σύνολο 2,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να απομένουν προς εξόφληση άλλα 1,2 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη σε ιδιώτες.

Ενα μέρος από το ποσό αυτό  θα καλυφθεί από την δανειακή υποδόση των 800 εκατ. ευρώ που δικαιούται η χώρα μας με βάση συμφωνία που επετεύχθη με τους πιστωτές κατά τη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα εξοφληθεί από εθνικούς πόρους.

Παράλληλα, οπ επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής ζήτησε  από τις εφορίες να τον ενημερώσουν πόσοι παραμένουν ακόμη οι διαιούχοι επιστροφών φόρου και γιατί καθυστερεί η επιστροφή των ποσών που δικσιούνται ως επιστροφές φόρου.