ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλειστηριασμοί: Μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά

Δημοσίευση 3 Οκτωβρίου 2017, 15:13 / Ανανεώθηκε 3 Οκτωβρίου 2017, 15:14
Πλειστηριασμοί: Μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά
Facebook Twitter Whatsapp

Θυσιάζονται στο βωμό των e-Πλειστηριασμών δανειολήπτες με πραγματική αδυναμία αποπληρωμής

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εντείνονται οι πιέσεις στις τράπεζες για επίσπευση της διαδικασίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών γεγονός που έχει άμεσο αντίκτυπο στον τρόπο που θα αντιμετωπίζουν τους δανειολήπτες στο εξής. 

Στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών εντάσσονται ακόμα και αυτοί που είναι σε πραγματική αδυναμία αποπληρωμής του δανείου τους από τη στιγμή που είτε από άγνοια είτε από επιπόλαιους χειρισμούς μπήκαν στην κατηγορία των «μη συνεργάσιμων δανειοληπτών»

Ουσιαστικά, μαζί με τα ξερά δηλαδή τους στρατηγικούς κακοπληρωτές καίγονται και τα χλωρά, οι δανειολήπτες με πραγματική αδυναμία αποπληρωμής. Όλα αυτά στο βωμό των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

Με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών μη συνεργάσιμος είναι αυτός ο οποίος δεν πληρώνει το δάνειό του για πάνω από 90 ημέρες, ενώ, παράλληλα, δεν έχει απαντήσει -επειδή δεν ήθελε, δεν γνώριζε ή λανθασμένα τον συμβούλεψαν να μην το κάνει- στο τυποποιημένο έντυπο ενημέρωσης για τα οικονομικά του στοιχεία», σημειώνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο δικηγόρος, κ. Δημήτρης Αναστασόπουλος και προσθέτει: «Από τη στιγμή, λοιπόν, που κάποιος χαρακτηριστεί ως μη συνεργάσιμος η τράπεζα μπορεί να καταγγείλει το δάνειο και να κάνει απαιτητό όλο το ποσό, εν συνεχεία να εκδώσει διαταγή πληρωμής και, τέλος, να προχωρήσει σε κατάσχεση και πλειστηριασμό. Το βασικό ερώτημα, όμως, είναι το κατά πόσο οι μη συνεργάσιμοι δανειολήπτες είναι και στρατηγικοί κακοπληρωτές και, εάν όχι, τότε πώς θα γίνει ο διαχωρισμός».

«Με τα τωρινά δεδομένα της οικονομικής κρίσης όλοι βρισκόμαστε σε πραγματική αδυναμία καταβολής των οικονομικών μας υποχρεώσεων και εξυπηρέτησης των δανείων μας», τονίζει, από την πλευρά της, η δικηγόρος, ειδική σε θέματα τραπεζικού δικαίου και αναγκαστικής εκτέλεσης, κ. Ανδριάνα Ζαχαρίου και καταλήγει: «Δεδομένου ότι δεν υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας, όλοι οι δανειολήπτες είναι αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς εάν έχουν σταματήσει να εξυπηρετούν τα δάνειά τους ή δεν είναι σε θέση να καταβάλλουν τυπικά κάθε μήνα τις δανειακές δόσεις, συνήθως γιατί επιλέγουν το ελάχιστο εισόδημά τους να το διοχετεύσουν για κάλυψη βασικών βιοτικών και οικογενειακών αναγκών ή για καταβολή οικονομικών υποχρεώσεων».