ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρέχουν στην κυβέρνηση για να ορίσουν ΔΣ στο ΤΑΙΠΕΔ – Ο επικρατέστερος επικεφαλής

Δημοσίευση 3 Οκτωβρίου 2017, 17:23 / Ανανεώθηκε 3 Οκτωβρίου 2017, 18:11
Τρέχουν στην κυβέρνηση για να ορίσουν ΔΣ στο ΤΑΙΠΕΔ – Ο επικρατέστερος επικεφαλής
Facebook Twitter Whatsapp
Ο προβληματισμός κάποιων εκ των δανειστών για τις καθυστερήσεις αλλά και τις επιλογές φαίνεται να εστιάζεται στο κατά πόσον αυτές θα αποτελέσουν πρόκριμα ή τροχοπέδη για την εξέλιξη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Έντονες είναι οι διεργασίες για τον διορισμό του νέου διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και για το πρώτο ΔΣ της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών.

Αμφότερες οι εταιρείες αποτελούν θυγατρικές του υπερταμείου, δηλαδή της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών & Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), και αν και μοναδικό μέτοχο έχουν το υπουργείο Οικονομικών τελούν υπό τη στενή επιτήρηση των θεσμών. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΕΣΥΠ, στην οποία διευθύνουσα σύμβουλος είναι η Ράνια Αικατερινάρη, αναμένεται να συνεδριάσει για να λάβει επίσημα τελικές αποφάσεις τις αμέσως επόμενες ημέρες, πιθανότατα την Πέμπτη. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής οι θεσμοί εμφανίζονται να έχουν διατυπώσει μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με τις επιλογές που φέρονται να προκρίνονται.

Ο προβληματισμός κάποιων εκ των δανειστών για τις καθυστερήσεις αλλά και τις επιλογές φαίνεται να εστιάζεται στο κατά πόσον αυτές θα αποτελέσουν πρόκριμα ή τροχοπέδη για την εξέλιξη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Ειδικότερα για το ΤΑΙΠΕΔ που βρίσκεται με τρία μέλη αντί πέντε από τότε που υπουργοποιήθηκε ο πρώην πρόεδρός του Στέργιος Πιτσιόρλας, οι πληροφορίες θέλουν την ΕΕΣΥΠ να προσανατολίζεται προς την απομάκρυνση της σημερινής εκτελεστικής προέδρου Λίλας Τσιτσογιαννοπούλου. Επιπλέον ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Αντώνης Λεούσης έχει καταστήσει γνωστό από μηνών και ειδικότερα από τότε που δρομολογήθηκε η αξιολόγηση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ στα τέλη της άνοιξης, πως δεν επιθυμεί να συνεχίσει να συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο. Μοναδικό μέλος που φέρεται ως παραμένων είναι ο Άγγελος Βλάχος.

Το όνομα που ακούστηκε ότι προκρίνεται για τη θέση του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ –χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει εάν θα είναι πρόεδρος ή διευθύνων– είναι αυτό του τραπεζίτη Ριχάρδου Λαμπίρη. Διευθυντής του Investment Banking της HSBC Ελλάδος από το 2005, διαθέτει εμπειρία στον τομέα της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών, τόσο από πλευράς συγχωνεύσεων και εξαγορών όσο και από πλευράς συμβουλευτικής χρηματοδοτήσεων. Είναι κάτοχος masters από το City University Business School και από το Birmingham και bachelor από το Sussex. Ωστόσο, δεν φαίνεται να είχε εξασφαλιστεί η συναίνεση των θεσμών, οι οποίοι επιπλέον θεωρούν πιεστικότερο το ζήτημα του διορισμού του πρώτου διοικητικού συμβουλίου της ΕΔΗΣ, η οποία ακόμα δεν έχει ξεκινήσει να λειτουργεί.

Η προθεσμία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων για τις θέσεις του διευθύνοντος συμβούλου, του εντεταλμένου συμβούλου και των μη ανεξαρτήτων μελών του Δ.Σ. της ΕΔΗΣ, αρχικά στις 25 Ιουλίου και κατόπιν με παράταση στις 8 Αυγούστου, έχει παρέλθει και παραμένουν άγνωστες οι επιλογές του υπερταμείου.