ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Αποζημίωση 130 εκατ. ευρώ στον Σάφα για τα υποβρύχια

Δημοσίευση 4 Οκτωβρίου 2017, 21:09 / Ανανεώθηκε 4 Οκτωβρίου 2017, 21:34
Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Αποζημίωση 130 εκατ. ευρώ στον Σάφα για τα υποβρύχια
Facebook Twitter Whatsapp

Αποζημίωση στον Γαλλολιβανέζο επιχειρηματία Ισκαντάρ Σάφα και την εταιρεία του Privinvest εκδίκασε με ψήφους δύο έναντι μίας το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο.

Αποζημίωση στον Γαλλολιβανέζο επιχειρηματία Ισκαντάρ Σάφα και την εταιρεία του Privinvest εκδίκασε με ψήφους δύο έναντι μίας το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο.

Πρόκειται για αποζημίωση ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ, συν τους τόκους, για τη μη εκπλήρωση των συμβατικών του υποχρεώσεων σε ό,τι αφορά τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και την υποχρέωση που είχαν αναλάβει να ολοκληρώσουν τα προγράμματα κατασκευής υποβρυχίων «Αρχιμήδης» και «Ποσειδών ΙΙ».

Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, η απόφαση καταλογίζει στο ελληνικό δημόσιο το ποσό των περίπου 65 εκατομμυρίων ευρώ για κάθε ένα από τα δύο προγράμματα κατασκευής και εκσυγχρονισμού υποβρυχίων αντίστοιχα.

Επίσης το ελληνικό δημόσιο δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλλει στον Γαλλολλιβανέζο επιχειρηματία αποζημιώσεις από τη σχέση που είχαν τα ναυπηγεία με τον ΟΣΕ. Τέλος, το διαιτητικό δικαστήριο καταλογίζει ευθύνες στο ελληνικό Δημόσιο για τον τρόπο με τον οποίο είχε χειριστεί το πρόστιμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις στο ναυπηγείο.

Να σημειωθεί πως εκκρεμεί και άλλη διαιτητική διαδικασία στο ίδιο Δικαστήριο, που αυτή την φορά είχε προκαλέσει το Ελληνικό Δημόσιο ζητώντας αποζημιώσεις για την μη κατασκευή των υποβρυχίων.

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση

Πάντως, από την κυβέρνηση δηλώνουν ικανοποιημένοι από την εν λόγω εξέλιξη καθώς η εταιρεία ζήταγε αρχικά αποζημίωση ύψους άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Κυβερνητικοί παράγοντες που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ σημείωναν πως η ελληνική πλευρά κρίνει θετικά την απόφαση καθώς, με την έκδοσή της ξεμπλοκάρουν όλες οι διαδικασίες που σχεδιάζει η κυβέρνηση για το μέλλον του Σκαραμαγκά. Παράλληλα με δεδομένο ότι το ελληνικό Δημόσιο απαιτεί από την ιδιοκτήτρια των Ελληνικών Ναυπηγείων την ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων (περίπου τα 600 εκατ. ευρώ) οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί παράνομες από την Ε.Ε., αναμένεται να προταθεί στην άλλη πλευρά συμψηφισμός του επιδικασθέντος ποσού.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας, η κυβέρνηση προκρίνει ως λύση την υπαγωγή των ναυπηγείων σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, και την πώλησή τους σε κομμάτια, διαχωρίζοντας το εμπορικό από το στρατιωτικό σκέλος της λειτουργίας τους.